Metodologia de măsurare de conexiune

Numerele finale ale măsurătorilor vitezei sunt, desigur, cel mai important detaliu. De ce să nu aruncăm o privire la modul exact de funcționare și desfășurare a testului? În esență, există două moduri principale de a măsura viteza. Ori ne concentrăm pe câțiva servere din diferite locații simultan, ori alegem un singur server. Ambele teste au o valoare informațională ridicată, dar funcționează pe principii diferite.

Împreună, aceste teste creează o imagine foarte precisă a cât de rapidă (sau lentă) este conexiunea dvs. la internet. Dacă doriți ca rezultatele testelor să reflecte cu adevărat viteza reală a conexiunii dvs., nu porniți aplicații și nu conectați alte dispozitive la rețea în timpul măsurătorilor, în afară de cel pe care faceți testul. Deci, cum decurge tot procesul de măsurare?

Test cu selecția mai multor servere simultan – pe pagina de start a testului este marcată drept „Țara dvs. (număr servere)” - pentru țările unde avem mai multe puncte de testare

 1. Mai întâi se efectuează un test rapid de latență (sau ping) pentru toate serverele din selecția respectivă. La măsurarea latenței se determină cât de rapid poate serverul de test să primească un volum mic de date de la calculatorul dvs. Cu cât este mai scăzută latența serverului, cu atât mai bine.
 2. Serverele care reușesc să furnizeze un răspuns în aproximativ 1 secundă după răspunsul primului server sunt selectate pentru testările ulterioare, iar celelalte sunt eliminate.
 3. În final, latența se retestează pe serverul care a fost cel mai rapid în acest sens. În acest punct se măsoară și valoarea „jitter”-ului. Jitter-ul exprimă gradul de fluctuație a latenței și, prin urmare, stabilitatea conexiunii.
 4. Următorul pas este testul de descărcare (download) pe un singur fir (single-thread), care se efectuează în raport cu serverul cu cea mai mică latență. Testul de descărcare pe un singur fir înseamnă că se descarcă doar printr-un singur canal conectat.
 5. Ulterior se efectuează testul de descărcare pe mai multe fire (multi-thread). Acest test de descărcare se efectuează în raport cu toate serverele neeliminate, care reușesc să deschidă conexiunea în 1 secundă. Testul multi-thread măsoară conexiuni multiple cu serverele, maxim 40 de conexiuni simultan. În general, ne oferă o imagine mai bună a vitezei de descărcare în special acolo unde conexiunea este relativ rapidă.
 6. După descărcare, este timpul să măsurăm încărcarea (upload). Mai întâi printr-un test pe un singur fir în raport cu serverul cu cea mai mică latență.
 7. Ulterior se efectuează testul de încărcare pe mai multe fire (multi-thread). Acest test de încărcare se efectuează în raport cu toate serverele neeliminate, care reușesc să deschidă conexiunea în 1 secundă. Testul multi-thread măsoară conexiuni multiple cu serverele, maxim 40 de conexiuni simultan.
 8. Testul este finalizat.

Test cu selecția unui singur server

 1. Mai întâi se efectuează un test rapid de latență (ping) în raport cu serverul selectat. Dacă serverul selectat eșuează, latența va fi testată pe toate serverele de rezervă. Pentru testarea finală a valorilor va fi ales serverul care are cea mai mică latență.
 2. Pe serverul final selectat se efectuează testul final de latență și se măsoară jitter-ul (fluctuația latenței).
 3. Urmează testul de descărcare pe un singur fir (single-thread).
 4. În raport cu serverul selectat se efectuează testul de descărcare pe mai multe fire (multi-thread). Se deschid maxim 40 de conexiuni simultan și este vorba doar de acele conexiuni care se deschid în 1 secundă.
 5. Se efectuează un test de încărcare pe un singur fir (single-thread).
 6. În raport cu serverul selectat se efectuează testul de încărcare pe mai multe fire (multi-thread). Se deschid maxim 40 de conexiuni simultan și este vorba doar de acele conexiuni care se deschid în 1 secundă.
 7. Testul este finalizat.

De ce uneori rezultatele măsurătorilor diferă?

Vi s-a întâmplat vreodată ca măsurarea vitezei să arate valori diferite la testele repetate? Pot fi de vină mai mulți factori:

 • Numărul dispozitivelor conectate momentan în rețea
 • Încărcarea conexiunii și agregarea (de exemplu, descărcarea unui volum mare de date sau redarea unui videoclip HD în timpul testului, testarea în timpul vârfului pe o linie partajată)
 • Caracteristicile sistemului de operare sau ale browserului
 • Supraîncărcarea serverului specific de la care descărcați date
 • Suprasolicitarea calculatorului sau a altui dispozitiv final

Întregul proces pare complicat? Este necesar, pentru a obține date cu adevărat valoroase, trebuie să testăm în detaliu. Pentru dvs. însă, nu înseamnă nicio complexitate în plus. Aici puteți afla viteza internetului dvs. cu un singur clic.