Viteza.ro știri 10 modalități de a îmbunătăți rapid și eficient conexiunea Wi-Fi

10 modalități de a îmbunătăți rapid și eficient conexiunea Wi-Fi

Internetul lent și acoperirea insuficientă a semnalului Wi-Fi sunt probleme care afectează majoritatea gospodăriilor. Cele 10 sfaturi ale noastre vă vor ajuta să rezolvați aceste probleme cu ușurință.

10 modalități de a îmbunătăți rapid și eficient conexiunea Wi-Fi

Majoritatea gospodăriilor nu se poate descurca în prezent fără o conexiune stabilă la internet. Din păcate, o parte destul de mare dintre acestea întâmpină adesea probleme cu Wi-Fi, care includ atât întreruperi, cât și o viteză fluctuantă a conexiunii. 

Nu întotdeauna providerul de internet este cauza complicațiilor, de aceea am pregătit un ghid scurt despre modalitățile prin care puteți accelera cu ușurință și eficiență conexiunea Wi-Fi acasă.

1. Concentrați-vă pe amplasarea routerului

Pentru o acoperire de calitate a semnalului Wi-Fi, este importantă amplasarea corectă a routerului. În mod ideal, ar trebui să fie situat în centrul întregii gospodării, ceea ce nu este întotdeauna posibil sau suficient. Cel mai mare dușman al semnalului Wi-Fi sunt obstacolele sub formă de pereți groși, obiecte metalice sau aparate electrocasnice.

În majoritatea cazurilor, semnalul este perturbat de cuptoarele cu microunde, frigidere, telefoane fără fir sau monitoare pentru bebeluși. Barierele problematice sunt adesea și băile sau acvariile de uz casnic.

În timpul amplasării routerului, urmați următoarele reguli:

 1. Plasați routerul într-un loc ridicat – asigurați-vă că antenele au suficient spațiu.

 2. Alegeți un loc în centrul apartamentului sau al casei, sau ideal în centrul încăperii în care vă desfășurați activitatea cel mai des și unde utilizați conexiunea Wi-Fi.

 3. Nu amplasați routerul în apropierea obiectelor care perturbă semnalul, băilor, bucătăriilor sau lângă pereți groși.

 4. Dacă routerul dispune de antene ajustabile, încercați să le orientați astfel încât să răspândească semnalul în direcția dorită. Ajustarea este potrivită mai ales în casele cu mai multe etaje, unde una dintre antene o fixați orizontal și cealaltă către parter. Pentru acoperirea încăperilor mai mari, cea mai bună soluție este să setați antenele laterale orizontal.

2. Actualizați firmware-ul routerului

Viteza internetului depinde și de firmware-ul routerului. Parametrii și cerințele în domeniul conexiunii la internet se schimbă, de aceea este necesară actualizarea regulată. Aceasta este destinată și corectării deficiențelor minore, îmbunătățirii securității sau sporirii vitezei de conexiune. Dacă dispuneți de un modem și de un router direct de la furnizor, de obicei acesta se ocupă de actualizarea firmware-ului.

În cazul în care ați achiziționat un router propriu, nu strică să verificați actualizările disponibile care vă vor ajuta să atingeți viteza ideală a internetului sau cel puțin să vă apropiați de aceasta. Este suficient să vă autentificați în administrarea routerului și să căutați secțiunea de actualizări. Majoritatea routerelor oferă deja actualizări automate, această funcție trebuie de obicei activată în setări.

SFAT: Dacă doriți să verificați dacă va exista o îmbunătățire a semnalului, efectuați un test de viteză a internetului folosind instrumentul nostru înainte de actualizare. După actualizare, efectuați o măsurare de control a vitezei și comparați valorile obținute. Dacă valoarea nu diferă semnificativ, puteți trece la următorii pași.

3. Încercați să schimbați canalul Wi-Fi

Modalitățile de a accelera internetul sunt căutate cel mai des de persoanele care trăiesc în zone dens populate. Motivul este în principal congestionarea canalelor utilizate – această problemă afectează în principal banda de 2,4 GHz. Din fericire, majoritatea routerelor moderne oferă posibilitatea de a schimba manual canalul Wi-Fi. În banda de 2,4 GHz sunt disponibile 14 canale, iar în banda de 5 GHz sunt disponibile 45 de canale.

Dacă ajungeți în situația în care mai multe gospodării din vecinătatea dumneavoastră utilizează un singur canal, există o probabilitate mare să se reducă viteza conexiunii. În primul rând, efectuați un test de viteză a internetului și asigurați-vă că nu este doar o întrerupere temporară. Dacă problemele persistă, puteți să începeți schimbarea canalului.

Pentru căutarea canalelor libere puteți alege instrumente online, cum ar fi Wi-Fi Analyzer sau inSSIDer, sau diagnosticul direct în sistemul de operare al dispozitivului dumneavoastră. 

Pe Windows, puteți obține lista canalelor utilizate prin PowerShell (introduceți în linia de comandă netsh wlan show networks mode=bssid). Imediat după aceea veți obține o listă cu rețelele și canalele utilizate. În schimb, pe Mac puteți folosi doar diagnoza conexiunii fără fir. După efectuarea analizei, veți obține o listă cu canalele disponibile la care vă puteți conecta. 

La fel ca în cazul actualizării, va trebui să vă autentificați în administrarea routerului și să schimbați canalul utilizat în setări.

4. Încercați să vă conectați la banda de 5 GHz

Viteza internetului poate fi îmbunătățită prin simpla comutare a benzii utilizate. Majoritatea routerelor suportă deja comutarea între benzile de 2,4 GHz și 5 GHz. Prima bandă menționată oferă o acoperire mai mare, dar cu o stabilitate mai mică și o viteză redusă. În schimb, banda de 5 GHz dispune de o conexiune mai rapidă și mai stabilă, dar cu o acoperire mai mică. 

UTILIZARE ADECVATĂ TIP DE BANDĂ
2,4 GHz 5 GHz
 • Navigarea pe internet
 • Utilizarea conexiunii la distanță mare de router
 • Conexiunea pentru dispozitive mai vechi
 • Conexiunea echipamentelor inteligente pentru casă
 • Descărcarea fișierelor mari
 • Streamingul de filme și muzică
 • Conectarea la Smart TV
 • Jocurile online
 • Conexiunea la internet în zona dens populată
 • Conexiunea dispozitivelor lângă router

5. Conectați dispozitivele la router prin cablu Ethernet

Dacă viteza conexiunii nu este suficientă, vă poate ajuta să conectați dispozitivele la router prin cablu Ethernet. Internetul astfel va fi mai rapid și mai ales mai stabil. O astfel de soluție este ideală în special pentru activități mai solicitante, cum ar fi lucrul pe PC sau jocurile online. Puteți conecta o gamă largă de dispozitive, indiferent de distanța de la router. Singurul lucru care vă poate limita este lungimea cablului.

6. Verificați dacă nu este o problemă la dispozitivul dumneavoastră

Problema poate fi și la dispozitivul dumneavoastră, care nu este capabil să proceseze adecvat semnalul Wi-Fi, reducând astfel viteza conexiunii. Verificați dacă software-ul și driverele dispozitivului respectiv sunt actualizate și, dacă este necesar, actualizați-le. În cazul dispozitivelor foarte vechi, nu veți avea o îmbunătățire nici măcar cu o actualizare.

Asemenea dispozitive nu mai au sens să fie lăsate conectate, deoarece vor încetini și mai mult rețeaua. Unele dintre ele pot fi de asemenea conectate fără ca dumneavoastră să fiți conștienți de acest lucru. Puteți verifica și reduce numărul de dispozitive conectate în administrarea routerului. Dacă aveți probleme de lungă durată cu viteza internetului, încercați să reduceți numărul acestora la minim.

7. Utilizarea extenderelor de rețea

În special în casele mai vechi, cu pereți groși, poate fi destul de dificil să distribuiți Wi-Fi-ul în toate încăperile. De obicei, nu vă veți descurca doar cu un simplu router, ci va trebui să investiți și în alte dispozitive. Cea mai ieftină soluție este un extender, pe care îl conectați pur și simplu la priză și îl împerecheați cu routerul. Calitatea conexiunii nu va fi însă foarte ridicată.

O soluție mult mai bună pentru a accelera internetul este achiziționarea unui mesh Wi-Fi. Acesta este compus din mai multe dispozitive sub formă de sateliți, care sunt distribuite în toată locuința. După pornirea acestora, creează o rețea invizibilă peste zona selectată. Față de extenders, conexiunea este mai rapidă și mai stabilă. Dispozitivele conectate trec automat între sateliții disponibili.

8. Luați în considerare cumpărarea unui router nou

Tehnologia se schimbă cu o viteză amețitoare, ceea ce se reflectă și în aparate. Routerele cumpărate acum șase ani nu pot fi comparate cu modelele actuale de pe piață. Dacă aveți probleme cu viteza Wi-Fi și bugetul vă permite, este recomandat să investiți într-un dispozitiv mai modern. Routerele de calitate se găsesc pe piață începând de la 2.000 Kč.

În timpul selectării, focalizați-vă pe următoarele aspecte:

 • Wi-Fi 6 – cea mai recentă versiune a standardului Wi-Fi, care oferă viteză, capacitate și eficiență mai mare. În general, este potrivită pentru gospodăriile cu mai multe dispozitive.
 • Bandă duală (Dual-Band) – oferă comutarea între două benzi. Se poate întâlni și cu routere Tri-Band, care oferă o bandă suplimentară de 5 GHz.
 • WPA3 – cea mai avansată tehnologie de securitate a routerului. 
 • QoS – permite setarea priorităților pentru dispozitive și aplicații care au acces prioritar la conexiune.

9. Restartarea regulată a routerului

Un aspect care vă poate ajuta să îmbunătățiți calitatea semnalului Wi-Fi al routerului este și restartarea regulată. Routerul, la fel ca și celelalte dispozitive, are nevoie din când în când de o pauză pentru a-și curăța memoria și a rezolva micile probleme de software care pot duce la limitarea vitezei internetului.

În general, se recomandă restartarea routerului aproximativ o dată pe lună. Există mai multe moduri de a face acest lucru. Majoritatea modelelor au deja un buton de repornire, care trebuie ținut apăsat pentru câteva momente. Apoi puteți opri routerul și deconecta-l pentru o perioadă de la rețeaua electrică.

Mai ales în cazul routerelor mai vechi, restartul este posibil doar prin metoda menționată anterior, adică oprirea și repornirea dispozitivului. Pentru rezultate mai bune, este indicat să opriți conexiunea Wi-Fi pe toate dispozitivele și să o porniți din nou la câteva momente după restart. Aceeași procedură ar trebui să o realizați ocazional și pentru modem.

10. Măriți pachetul la furnizorul dumneavoastră de internet

În cazul în care viteza curentă a internetului dumneavoastră nu este suficientă și niciuna dintre soluțiile menționate nu funcționează, este oportun să luați în considerare schimbarea pachetului selectat sau chiar tipului de internet. În primul rând, efectuați un test de viteză a conexiunii și verificați dacă atingeți viteza pachetului ales.

În caz afirmativ, contactați furnizorul și cereți o creștere a vitezei – în caz contrar, confruntați-l cu faptul că nu vă furnizează serviciile promise. Cu toate acestea, nu este întotdeauna posibil să se mărească viteza, mai ales în cazul internetului wireless sau ADSL. Pe de altă parte, alternative mai rapide precum internetul pe cablu sau prin fibră optică sunt disponibile doar în zonele urbane.

Viteza redusă a internetului și acoperirea insuficientă a semnalului Wi-Fi pot avea numeroase cauze și soluții. Dacă nu doriți să vă implicați în setări complicate ale routerului, în majoritatea cazurilor este suficient un simplu restart sau achiziționarea unui extender. Pentru un control mai bun al schimbărilor, puteți utiliza și testul nostru de viteză a internetului, care vă poate servi drept punct de plecare în discuțiile cu furnizorul de internet. Când aveți o conexiune rapidă, dar viteza fluctuează semnificativ, probabil ceva nu este în regulă. Unde să începeți să căutați, aceasta este întrebarea. În principiu, prima dată ar trebui să verificați dacă conexiunea oferă cu adevărat viteza pe care o aveți stipulată în contractul cu furnizorul. Problemele pot fi cauzate și de un număr mare de aplicații deschise, ceea ce trebuie verificat și, eventual, să lăsați deschise doar acelea pe care le utilizați în acel moment. Apoi verificați agregarea și verificați routerul.

Folosirea switch-urilor (comutatoare de rețea) este în prezent prerogativa în principal a rețelelor de afaceri, dar își au locul și în rețelele de acasă. Pe piață găsiți switch-uri în diferite categorii de prețuri, care diferă prin parametri și funcții suplimentare. La ce ar trebui să fii atent și pe ce baze să alegi un nou switch? Vom aborda aceste probleme în rândurile următoare.

Google, cu cele mai recente actualizări ale algoritmilor și integrarea AI, zguduie din nou internetul. În timp ce promite rezultate mai bune la căutări, mulți creatori de conținut sunt îngrijorați de viitorul site-urilor mici. Este integrarea AI o binecuvântare sau un dezastru? Și cum va afecta modul în care consumăm informații online?

Protejează-ți datele pe internet cu cele 9 reguli de securitate ale noastre. Învață să creezi o parolă puternică, să activezi autentificarea 2FA și să utilizezi în siguranță serviciile bancare online. Află de ce sunt importante actualizările software și de ce ar trebui să acorzi atenție site-urilor pe care le vizitezi. Cu ghidul nostru, nu vei mai fi o țintă ușoară pentru hackeri.

Vă deranjează internetul lent? Vă ghidăm prin cele mai frecvente opt cauze și sfaturi despre modul în care le puteți rezolva, astfel încât să accelerați conexiunea la internet într-un mod simplu.

Dacă doriți să conectați computerul la internet sau la rețeaua de acasă folosind un cablu, aveți două opțiuni. Fie cumpărați un cablu deja fabricat cu conectori de lungimea dorită din magazin, fie îl fabricați singur. Fabricația de cabluri de rețea acasă este esențială mai ales atunci când trebuie să trageți cablul printr-o deschidere îngustă, în care conectorul nu încape. De obicei, trebuie montat ulterior, după ce cablul a fost tras prin deschiderea mică. Citiți cum să fabricați un astfel de cablu și cum să reparați unul existent.