Viteza.ro știri Amazon își îndreaptă atenția către spațiu. Proiectul Kuiper îl va ajuta în acest sens

Amazon își îndreaptă atenția către spațiu. Proiectul Kuiper îl va ajuta în acest sens

Amazon pătrunde în lumea internetului prin satelit cu Proiectul Kuiper, care promite conexiuni de mare viteză chiar și în zonele izolate. Cu peste 3.200 de sateliți pe orbita Pământului, dorește să concureze cu Starlink de la SpaceX și altele. Cât de rapid va fi internetul de la Amazon? Cât va costa și când va fi disponibil?

Amazon își îndreaptă atenția către spațiu. Proiectul Kuiper îl va ajuta în acest sens

Gigantul comerțului online, Amazon, se lansează într-un nou proiect ambițios, și anume internetul prin satelit. Proiectul numit Kuiper promite conexiuni de mare viteză chiar și în zonele izolate, dorind să concureze Starlink, HughesNet și Viasat. Când va fi lansat proiectul și ce viteză de internet putem aștepta?

Ce este de fapt Proiectul Kuiper și cum va funcționa?

Imaginați-vă un cer plin de mii de sateliți mici care transmit date internetului către calculatorul dvs. Exact așa ar trebui să funcționeze Project Kuiper. Amazon plănuiește să lanseze pe orbita joasă a Pământului peste 3.200 de sateliți, care vor acoperi cu semnal chiar și cele mai izolate colțuri ale planetei.

Acești sateliți vor comunica cu stațiile de bază terestre și cu terminalele de client, pe care doritorii de internet prin satelit vor trebui să le achiziționeze. Amazon dezvoltă pentru Project Kuiper tehnologii proprii, inclusiv antene speciale și cipuri, care vor asigura un transfer de date cât mai eficient și rapid. Compania mai colaborează cu mai multe firme pentru a asigura lansările rachetelor necesare pentru poziționarea sateliților pe orbită.

Cât de rapid va fi internetul din spațiu?

Conform informațiilor de la Amazon, ne putem aștepta la viteze de la 100 Mbps până la impresionantul 1 Gbps. Acestea sunt comparabile cu cele mai rapide tehnologii de conectare fixă disponibile. Amazon promite că Kuiper va oferi capacitate suficientă pentru streaming video în înaltă definiție, jocuri online și alte activități internet intensive.

Cu toate acestea, viteza reală va varia în funcție de mulți factori, cum ar fi locația utilizatorului, condițiile meteo, încărcarea rețelei și altele.

Cât va costa internetul prin satelit de la Amazon?

Deocamdată, Amazon promite că va încerca să mențină prețurile cât mai accesibile. Având în vedere planul ambițios și mediul competitiv, este de așteptat ca prețul să joace un rol cheie în lupta pentru clienți.

Amazon a prezentat deja trei terminale de client diferite, care vor varia în dimensiuni, performanță și probabil și preț. Cel mai mic terminal va fi destinat gospodăriilor obișnuite, în timp ce cea mai mare și mai performantă unitate vizează companiile și organizațiile cu cerințe mari de conexiune la internet.

Când va fi disponibil Kuiper?

Primele sateliți de testare au fost lansați cu succes în spațiu încă din 2023, urmând ca serviciul complet să fie lansat în 2024. Dacă totul decurge conform planului, în curând vom avea șansa să vedem cum funcționează internetul din spațiu de la Amazon.

În ansamblu, Kuiper este un proiect ambițios care are potențialul de a schimba radical piața conexiunilor la internet. Dacă Amazon reușește să își îndeplinească promisiunile privind viteza mare, accesibilitatea și prețurile relativ scăzute, poate deveni un concurent puternic pentru providerii de internet actuali.

Apple vine cu noul iPhone 16e, care oferă funcții avansate de inteligență artificială (AI) la un preț mai mic decât modelele de top. Este echipat cu același procesor A18 ca și iPhone-urile mai scumpe și oferă performanțe care fac față aplicațiilor și jocurilor solicitante. Principala atracție este integrarea Apple Intelligence, inclusiv unelte pentru editarea fotografiilor, căutare rapidă și ChatGPT.

Cu numărul în creștere al dispozitivelor inteligente în gospodării, cresc și riscurile de securitate. Becuri inteligente, sonerii și frigidere știu despre noi mai mult decât cel mai bun prieten. Vă dezvăluim cum să vă bucurați de confortul unei case inteligente și să vă protejați intimitatea.

Inteligența artificială nu mai este de mult sci-fi și avem la dispoziție mai mulți asistenți pricepuți. Doi dintre ei, ChatGPT și noul venit DeepSeek, se luptă acum pentru favorurile utilizatorilor. În ce se deosebesc? Și care dintre ei este cel mai bun?

Code.org Studio este un instrument online popular care oferă copiilor (dar și adulților) acces la lecții de programare interactive și distractive. Cu ajutorul comenzilor vizuale bloc, aceștia pot crea cu ușurință animații, jocuri și aplicații, dezvoltându-și gândirea logică și întărind creativitatea.

Kodu Game Lab este o platformă inovatoare pentru învățarea programării, care permite copiilor să creeze propriile jocuri folosind codificarea vizuală pe bază de blocuri. În același timp, pot experimenta designul jocurilor, dezvoltându-și creativitatea și gândirea logică.

Proiectul Stargate este o inițiativă ambițioasă axată pe crearea unei infrastructuri pentru inteligența artificială în SUA. Scopul este de a investi 500 de miliarde de dolari în următorii patru ani. Proiectul, susținut de giganți precum OpenAI, SoftBank și Microsoft, promite mii de locuri de muncă și dominația economică a SUA.