Cu siguranță nu vom începe construcția unei case orbește, fără un proiect și consultare cu experți. Chiar și așa, trebuie să țineți cont de cablarea pentru date, fără de care astăzi nicio casă modernă sau altă clădire nu poate funcționa. La noua dvs. locuință, cu siguranță veți dori să utilizați gestionarea inteligentă a operațiunilor, iar cablarea pentru date (împreună cu cablurile de antenă și alte cabluri) este fără îndoială necesară pentru această funcție.
Montajul ulterioar ar putea fi inutil complicat, așa că este necesar să vă gândiți la cablarea pentru date din timp. Prin cablarea structurată în casă se desfășoară toată comunicarea dispozitivelor conectate și în acest mod se rezolvă și conexiunea la internet, securizarea obiectului, sistemul audio de acasă și alte funcții.
Deși conexiunea wireless Wi-Fi are fără îndoială multe avantaje, gândiți-vă că unele dispozitive vor avea un loc fix și acolo cablul este cu siguranță în avantaj. Conexiunea prin cablu este garantat ceva mai rapidă, nu există interferențe, supraîncărcări sau slăbirea semnalului la trecerea prin anumite obstacole. Semnalul, de asemenea, nu este disponibil (chiar și cu parolă și criptare, un hacker priceput ar putea ajunge în rețeaua dvs. privată Wi-Fi) în jurul clădirii pentru persoane străine și, în ceea ce privește partea financiară?
Când cumpărați mai multe routere de calitate pentru a asigura acoperirea fiabilă a obiectului, costul va fi mult mai mare decât pentru cablarea semnalului. Apoi veți fi suficient cu un singur router pentru dispozitivele mobile iar ieșirea cablului o planificați peste tot unde, în viitor, veți avea nevoie de conectare pentru dispozitive care necesită o conexiune rapidă și de înaltă calitate la internet. Nu este vorba doar despre computere, internetul este utilizat și de televizoare inteligente sau sisteme audio.
În afară de cablarea semnalului de internet, în casa modernă vor fi necesare și alte cabluri. Fie că veți utiliza de la început controlul inteligent al aparatelor, sistemul automat de gestionare a casei (ventilație, încălzire etc.), sistemele de telecomunicații, alarma și sistemul de încălzire, senzorii de foc și alte dispozitive, sau decideți să le folosiți mai târziu, acest lucru nu este decisiv.
Important, însă, este fără îndoială construirea cablării pentru date și alți cabluri astfel încât să aveți o anumită rezervă pentru eventuale intervenții. Este vorba despre posibilitatea de intervenții ulterioare, reparații, ajustări, extinderi și adăugarea altor cabluri sau schimbarea lor ușoară. Este clar benefic să proiectați cablarea rețelei de date și cabluri astfel încât să rămână și unele cabluri libere „în rezervă” și să fie posibilă intervenția fără demolări sau alte intervenții de construcție în rețea.
Clădirile moderne sunt deja echipate cu cabluri corespunzătoare pe întregul perimetru, iar fiecare cameră individuală este prevăzută cu mai multe prize. Poziționarea detaliată a prizelor trebuie totuși proiectată în avans, pentru ca, în final, să nu fie nevoie să folosiți prelungitoare și soluții de urgență similare.
Este posibilă utilizarea rețelei electrice și pentru transferul de date. Pe lângă conectarea prin cabluri Ethernet sau transferul printr-un router Wi-Fi, se poate crea o rețea de date care folosește rețeaua electrică pentru transferul de date. Această tehnologie este relativ nouă și abia își face intrarea în conștiința utilizatorilor, totuși are multe avantaje și ar fi o greșeală să fie neglijată. Este denumită Powerline Communication (PLC) și deseori se întâlnește mai degrabă sub denumirea de homeplug. Folosește cablurile electrice obișnuite iar pachetele de date sunt transmise la frecvență înaltă (1 până la 30 MHz). Datorită faptului că curentul electric alternativ folosește o frecvență de 50 Hz, cele două transmisii nu se interferează și pot avea loc simultan fără cea mai mică problemă. Pentru crearea rețelei, este suficient un adaptor special pentru conectarea cablului Ethernet la modemul de internet și adaptoare în prizele în locurile unde avem nevoie de semnal. Calitatea transferului este foarte ridicată.
Dacă proiectantul ia în considerare cablarea și alege modul potrivit de conducere a acesteia, veți avea multe griji economisite. O conductă de cabluri potrivită, suficient de spațioasă și accesibilă din mai multe locuri, care traversează toată casa, este soluția optimă. La aceasta aparține bineînțeles și un punct central unde se termină majoritatea cablurilor. Avantajul acestei soluții este flexibilitatea enormă și standardizarea, claritatea și accesibilitatea. În punctul central se află de obicei un dulap standard în care se fixează cablurile și în suporturi speciale se montează și diverse dispozitive de rețea. Dacă cablul de 230 V este condus în apropierea unui cablu de date neprotejat, trebuie păstrată o distanță de cel puțin 30 de centimetri. Acest lucru este valabil și pentru cablurile video și cablurile care transportă semnal audio sau video.
Nu este foarte complicat. Cablarea structurată complexă pentru date pentru orice casă poate fi creată folosind doar trei tipuri de cabluri. Acestea vor fi cabluri de categorie 5e/6 pentru calculatoare, coaxial video și cablu pentru difuzoare be-wire. La utilizarea tehnologiei powerline menționate mai sus, este suficient să conectați adaptoarele, să le împerecheați și la ele apoi să conectați calculatorul, DVD player-ul, home cinema, televizorul inteligent, consola de jocuri sau alte dispozitive compatibile cu interfața de rețea. În a avea cablurile pentru date corect plasate în locuința dvs. este un mare avantaj și un câștig care crește confortul locuirii.
Te decizi între stocarea în nor și cea locală pentru backupul datelor? Am comparat ambele soluții, avantajele și dezavantajele lor și sfaturi practice despre cum să-ți protejezi datele. Află care variantă îți va satisface nevoile și cum să configurezi un sistem de backup care să-ți protejeze fișierele importante de pierderi și amenințări cibernetice.
Routerul este cheia protecției rețelei tale de acasă. De aceea, majoritatea hackerilor își îndreaptă atenția asupra lui și, prin intermediul acestuia, nu doar că pot accesa datele și fișierele tale sensibile, dar îl pot și folosi pentru alte atacuri. Descoperiți cum să vă protejați.
Anonimatul pe internet atrage mulți utilizatori, dar este cu adevărat realizabil? Descoperiți puterea instrumentelor precum VPN și Tor, care promit invizibilitate în lumea online. Ghidul nostru vă va arăta cum să vă minimizați amprenta digitală și să navigați în siguranță în spațiul cibernetic.
Google s-a asociat cu Kairos Power și planifică să alimenteze centrele sale de date cu reactoare modulare mici. Scopul este de a asigura 500 MW de energie fără emisii până în 2030. Planul ambițios se confruntă însă cu provocări tehnice și sociale.
Roboți în școli? Nu vă temeți, profesorii nu-și vor pierde locul de muncă. Inteligența artificială (AI) schimbă educația, dar conform experților, creativitatea umană și gândirea critică rămân esențiale. Aflați cum ChatGPT și alte instrumente AI pot ajuta elevii și profesorii.
Inteligența artificială scrie poezii, dar la matematică întâmpină dificultăți. De ce ChatGPT și alți chatboti nu reușesc nici măcar calculele de bază? Dezvăluim cauzele erorilor matematice ale AI, de la tokenizare, care descompune numerele în fragmente de neînțeles, până la abordarea statistică a învățării, care eșuează în matematică.