Viteza.ro știri Cum să alegi cel mai bun loc pentru router

Cum să alegi cel mai bun loc pentru router

Puteți avea cel mai bun router wifi pentru transmisie de internet de mare viteză, dar dacă este plasat greșit, veți avea în continuare probleme cu calitatea semnalului. Găsirea unui loc potrivit pentru instalarea routerului este o condiție esențială pentru o conexiune wireless de calitate. Dacă doriți, de asemenea, să acoperiți mai multe camere sau să vă conectați pe o distanță mai mare, trebuie să acorzi o mare atenție locului în care amplasezi routerul. Urmând câteva reguli de bază, veți obține maximum din routerul dvs.

Cum să alegi cel mai bun loc pentru router

Router în centrul camerei pentru o acoperire ideală

Radioul electromagnetic se propagă cel mai bine în spațiu deschis. Dacă doriți să asigurați acoperirea cu semnal wifi pe cea mai mare suprafață posibilă a apartamentului sau casei dvs. familiale, încercați să găsiți un loc potrivit în centrul camerei. De acolo, semnalul va radia liber în toate direcțiile. Router-ul nu trebuie plasat pe podea, înălțimea minimă de instalare ar trebui să fie cel puțin de 0,5 metri.

O soluție elegantă este montarea dispozitivului deasupra plafonului fals. Plăcile din polistiren vor cauza doar o atenuare minimă, în timp ce routerul va rămâne ascuns ochilor și nu va perturba estetica interiorului. În general, pentru a obține un semnal maxim, ar trebui să aveți vizibilitate directă către router atunci când vă conectați la dispozitivul wireless. Montând routerul în colțuri, nișe sau camere marginale, vă veți priva de o parte mare a semnalului și, în multe locuri din apartament sau casă, probabil că nu veți avea deloc conexiune.

Pereții groși reduc semnificativ calitatea semnalului

Dacă doriți să utilizați conexiunea wireless la internet în mai multe camere, vă puteți confrunta cu o atenuare semnificativă cauzată de pereții groși. Radiația electromagnetică pătrunde foarte greu prin obstacole. În timp ce pereții din gips-carton reduc calitatea semnalului doar ușor, semnalul nu trece aproape deloc prin zidurile de beton, umpluturile groase de cărămidă sau construcțiile metalice.

În acest caz, este indicat să reflectați asupra locului din care transmiterea semnalului va fi cât mai puțin perturbată. Amintiți-vă – cu cât sunt mai puține obstacole, cu atât mai bună va fi calitatea semnalului. Dacă routerul este dotat cu una sau mai multe antene de transmisie, îndreptați-le în direcția dorită.

Atenție la amplasarea în apropierea dispozitivelor electronice

Puteți „dezactiva” fiabil semnalul de la router-ul wifi plasând dispozitivul lângă aparate care emit alte radiații electromagnetice. Cele mai mari probleme sunt cauzate de cuptoarele cu microunde, dar calitatea poate fi redusă și de un computer desktop, televizor, difuzor de mare putere sau frigider. Dacă aveți routerul amplasat într-un loc deschis și fără obstacole semnificative, dar totuși vă confruntați cu o calitate slabă a semnalului, încercați să identificați sursele mari de interferențe.

Folosiți o aplicație pentru măsurarea semnalului wifi

Nu vă temeți să experimentați cu amplasarea routerului wifi și să îl mutați prin camere până când obțineți rezultate satisfăcătoare în toate spațiile unde aveți nevoie de conexiunea la internet. Procesul de testare va fi mult ușurat de aplicații mobile care determină calitatea semnalului în locul respectiv.

Dacă utilizați un telefon mobil cu sistem Android, instalați, de exemplu, aplicația Wifi Analyzer, care vă va informa instantaneu despre calitatea semnalului și gradul de interferență al fiecărei benzi. Valoarea intensității semnalului este exprimată în dBm. Fiți atenți că valoarea se referă la puterea de 1mW și astfel este afișată în numere negative. Cu cât rezultatul este mai aproape de zero, cu atât mai mare este nivelul radiației electromagnetice în spațiul testat. De exemplu, o valoare de -50 dBm indică un semnal mai puternic decât -80 dBm. Pentru a avea o idee, la măsurarea semnalului direct la router, de obicei, obțineți un rezultat în jur de -30 dBm.

Evident, cu cât folosiți un router wifi mai puternic, cu atât mai bine va fi capacitatea de transmisie a semnalului pe distanțe mai mari și prin obstacole. Totuși, nu subestimați amplasarea routerului nici atunci când utilizați cel mai bun dispozitiv, vă privați inutil de forța de transmisie și, în final, de calitatea și viteza conexiunii.

Când aveți o conexiune rapidă, dar viteza fluctuează semnificativ, probabil ceva nu este în regulă. Unde să începeți să căutați, aceasta este întrebarea. În principiu, prima dată ar trebui să verificați dacă conexiunea oferă cu adevărat viteza pe care o aveți stipulată în contractul cu furnizorul. Problemele pot fi cauzate și de un număr mare de aplicații deschise, ceea ce trebuie verificat și, eventual, să lăsați deschise doar acelea pe care le utilizați în acel moment. Apoi verificați agregarea și verificați routerul.

Folosirea switch-urilor (comutatoare de rețea) este în prezent prerogativa în principal a rețelelor de afaceri, dar își au locul și în rețelele de acasă. Pe piață găsiți switch-uri în diferite categorii de prețuri, care diferă prin parametri și funcții suplimentare. La ce ar trebui să fii atent și pe ce baze să alegi un nou switch? Vom aborda aceste probleme în rândurile următoare.

Google, cu cele mai recente actualizări ale algoritmilor și integrarea AI, zguduie din nou internetul. În timp ce promite rezultate mai bune la căutări, mulți creatori de conținut sunt îngrijorați de viitorul site-urilor mici. Este integrarea AI o binecuvântare sau un dezastru? Și cum va afecta modul în care consumăm informații online?

Protejează-ți datele pe internet cu cele 9 reguli de securitate ale noastre. Învață să creezi o parolă puternică, să activezi autentificarea 2FA și să utilizezi în siguranță serviciile bancare online. Află de ce sunt importante actualizările software și de ce ar trebui să acorzi atenție site-urilor pe care le vizitezi. Cu ghidul nostru, nu vei mai fi o țintă ușoară pentru hackeri.

Internetul lent și acoperirea insuficientă a semnalului Wi-Fi sunt probleme care afectează majoritatea gospodăriilor. Cele 10 sfaturi ale noastre vă vor ajuta să rezolvați aceste probleme cu ușurință.

Vă deranjează internetul lent? Vă ghidăm prin cele mai frecvente opt cauze și sfaturi despre modul în care le puteți rezolva, astfel încât să accelerați conexiunea la internet într-un mod simplu.

Alte versiuni lingvistice