Folosirea switch-urilor (comutatoare de rețea) este în prezent prerogativa în principal a rețelelor de afaceri, dar își au locul și în rețelele de acasă. Pe piață găsiți switch-uri în diferite categorii de prețuri, care diferă prin parametri și funcții suplimentare. La ce ar trebui să fii atent și pe ce baze să alegi un nou switch? Vom aborda aceste probleme în rândurile următoare.
Dacă folosiți mai multe dispozitive acasă, pe care le conectați la rețeaua de internet prin cablu, numărul de porturi al routerului s-ar putea să nu fie suficient pentru dvs. Conectând un switch la rețeaua de internet de acasă, o veți dezvolta ușor și eficient. Conexiunea prin cablu este considerată a fi mai stabilă decât conexiunea wireless. Prin urmare, se recomandă să conectați calculatoarele, televizoarele, consolele de jocuri, imprimantele de rețea, camerele și alte dispozitive prin cablu. Conectați-vă la internet pe dispozitive portabile prin Wi-Fi. Puteți conecta cu ușurință switch-ul la routerul dvs. existent și să multiplicați numărul de porturi, poate chiar de mai multe ori.
Extinderea numărului de porturi nu este singurul motiv pentru a lua în considerare achiziționarea unui switch pentru rețeaua de acasă. De exemplu, dacă aveți nevoie să conectați mai multe dispozitive la internet care se află la o distanță mai mare de router (într-o altă cameră sau etaj), ar trebui să trageți mai multe cabluri lungi de la router. O soluție mai practică este să trageți un singur cablu lung de la router la camera dorită și să conectați un switch la acesta. De la switch, veți trage cabluri separate către dispozitivele individuale, care nu trebuie să fie prea lungi.
Atunci când alegeți un nou switch pentru utilizare acasă, ar trebui să vă familiarizați cu parametrii de bază și cu ce înseamnă aceștia. Veți evita astfel riscul de a achiziționa un element de rețea care nu va răspunde cerințelor dvs. Printre parametrii semnificativi ai comutatoarelor de rețea se numără:
Atunci când alegeți un nou switch pentru rețeaua de acasă, nu vă concentrați doar asupra parametrilor tehnici, ci și asupra construcției dispozitivului. Cele mai ieftine comutatoare de rețea sunt fabricate din plastic, astfel sunt prea ușoare și rău disipează căldura. Prin urmare, comutatoarele de calitate superioară sunt construite din metal rezistent, care asigură răcirea pasivă eficientă. Majoritatea switch-urilor sunt proiectate pentru montarea pe perete și plasarea pe o suprafață plană. O categorie separată de switch-uri este reprezentată de rack, un sistem standardizat în care comutatoarele sunt montate împreună cu alte elemente de rețea.
Dacă investiți într-un switch de rețea, veți putea beneficia de o serie de funcții utile pe care modelele mai ieftine de switch-uri nu le au. Printre acestea se numără, de exemplu, funcția de alimentare a dispozitivelor prin cablu de rețea – PoE. Despre alimentarea dispozitivelor prin PoE am scris recent un articol separat, așa că nu îl ratați.
Printre alte funcții non-standard ale switch-urilor de rețea se numără gestionarea calității serviciului, cunoscută sub numele de QoS (Quality of Service). Dispozitivul evaluează automat încărcarea și previne suprasolicitarea. Prin urmare, nu se va întâmpla, de exemplu, ca descărcarea fișierelor voluminoase să perturbe calitatea convorbirilor telefonice pe internet. Datorită funcției QoS, switch-ul va avea grijă ca viteza de descărcare a fișierului mare să fie redusă și să permită o viteză suficientă pentru apeluri audio sau video.
Switch-urile permit și setarea manuală a priorităților porturilor individuale. Practic, înseamnă că portul folosit pentru conectarea la internet a televizorului poate avea o prioritate mai mare decât portul pentru conectarea la computerul de birou. Astfel, viteza pentru streaming fără probleme va fi suficientă chiar și în timpul descărcării de fișiere pe PC.
Să nu uităm nici de funcția utilă de gestionare și monitorizare la distanță. În mediul software al switch-ului, puteți reporni dispozitivul de la distanță, actualiza firmware-ul, monitoriza transferurile de date, vizualiza mesajele de eroare sau limita traficul pe unul dintre porturi. Switch-ul poate fi echipat și cu funcția de testare a cablurilor, care detectează cu ușurință un cablu deteriorat conectat la dispozitiv.
În general, pe măsură ce viteza de transfer este mai mare și numărul de dispozitive conectate în rețea crește, cerințele de performanță și funcțiile switch-ului de rețea cresc de asemenea. Alegerea unui dispozitiv de calitate și performant vă va permite să profitați la maxim de potențialul rețelei dvs.
Cu numărul în creștere al dispozitivelor inteligente în gospodării, cresc și riscurile de securitate. Becuri inteligente, sonerii și frigidere știu despre noi mai mult decât cel mai bun prieten. Vă dezvăluim cum să vă bucurați de confortul unei case inteligente și să vă protejați intimitatea.
Inteligența artificială nu mai este de mult sci-fi și avem la dispoziție mai mulți asistenți pricepuți. Doi dintre ei, ChatGPT și noul venit DeepSeek, se luptă acum pentru favorurile utilizatorilor. În ce se deosebesc? Și care dintre ei este cel mai bun?
Code.org Studio este un instrument online popular care oferă copiilor (dar și adulților) acces la lecții de programare interactive și distractive. Cu ajutorul comenzilor vizuale bloc, aceștia pot crea cu ușurință animații, jocuri și aplicații, dezvoltându-și gândirea logică și întărind creativitatea.
Kodu Game Lab este o platformă inovatoare pentru învățarea programării, care permite copiilor să creeze propriile jocuri folosind codificarea vizuală pe bază de blocuri. În același timp, pot experimenta designul jocurilor, dezvoltându-și creativitatea și gândirea logică.
Proiectul Stargate este o inițiativă ambițioasă axată pe crearea unei infrastructuri pentru inteligența artificială în SUA. Scopul este de a investi 500 de miliarde de dolari în următorii patru ani. Proiectul, susținut de giganți precum OpenAI, SoftBank și Microsoft, promite mii de locuri de muncă și dominația economică a SUA.
RoboMind este un instrument educațional creat pentru a învăța bazele programării prin intermediul unui robot virtual. Utilizând limbajul de programare simplu Robo, este alegerea potrivită pentru începători. Studenții învață gândirea algoritmică prin sarcini practice precum navigarea prin labirinturi sau manipularea obiectelor.