Viteza.ro știri Cum să conectezi două routere fără fir?

Cum să conectezi două routere fără fir?

Aveți nevoie de o rețea de încredere care să acopere întreaga suprafață a casei, inclusiv atelierul, garajul sau veranda și curtea? Cu ajutorul a două routere conectate, acest lucru este ușor realizabil, iar soluția fără fir este mult mai simplă și permite mutarea routerelor fără a reinstala cabluri de conectare. Instalarea unei rețele wireless cu două routere conectate prin bridging nu este deloc complicată. Cu acest ghid detaliat, veți reuși cu siguranță!

Nu orice router va fi potrivit

Bridging-ul poate fi realizat doar de anumite tipuri de routere, și acesta trebuie să fie primul lucru pe care-l verificați. Dacă routerele nu suportă funcția de mod „Bridge” sau „Repeater” (ceea ce se întâmplă în special la modelele ieftine), puteți încerca instalarea unui firmware open source personalizat (DD-WRT) care să activeze această funcție, deși acest lucru nu va merge la toate routerele. Dacă achiziționați routere noi pentru a construi o rețea wireless, verificați compatibilitatea cu funcția DD-WRT pe internet înainte de a cumpăra dispozitivele. În cazul dispozitivelor pe care deja le aveți, verificați disponibilitatea modului „Bridge” din documentația pe care ați primit-o la achiziție. Însă, dacă routerul nu poate fi folosit pentru realizarea rețelei wireless, nu vă faceți griji, puteți conecta rețeaua folosind un cablu de rețea.

Pași de urmat pas cu pas

  • Pentru a fi mai ușor de configurat, aduceți ambele routere la calculator, apoi le veți poziționa în locurile dorite după încheierea procesului de configurare și verificarea funcționării rețelei.
  • Alegeți unul dintre routere drept PRINCIPAL (primar) și pe celălalt ca secundar. La routerul principal, configurați setările ca și când ar fi destinat să emită semnal Wi-Fi în mod normal. Conectați-l la modem și la calculator folosind un cablu de rețea. Îl veți deconecta după finalizarea procesului de configurare a rețelei wireless. Asigurați-vă că notați adresa sa IP, intervalul DHCP și masca de subrețea.
  • Dacă routerele sunt de tipuri diferite și unul are antene mai performante, alegeți-l pe acesta ca principal. Acest lucru va permite amplasarea routerului secundar cât mai departe posibil și, prin urmare, obținerea unei acoperiri maxime a semnalului.
  • Următorul pas este configurarea routerului secundar. Faceți acest lucru conectând routerul secundar la calculator prin intermediul unui cablu de rețea și deschizând pagina sa de configurare. Routerul secundar nu trebuie conectat la modem; după autentificare, căutați paginile cu denumirea „Wireless” sau „Internet”.
  • Activați modul „Bridge” (punte) selectând în setări „Wireless Mode”, „Network Mode” sau „Connection Type” opțiunea „Bridge Mode” sau „Repeater Mode”.
  • Dacă ați folosit firmware DD-WRT, trebuie să selectați modul „Repeater Bridge”. Dacă niciuna dintre opțiunile menționate nu apare pe calculatorul conectat, probabil că acest router nu suportă modul de bridging, deci utilizați conectarea prin cablu de rețea.
  • Specificați adresa IP a routerului secundar introducând-o în funcție de intervalul routerului principal.
  • Exemplu: Dacă adresa IP a routerului principal este, de exemplu, 192.168.1.1, introduceți 192.168.1.50 sau ceva similar, dar întotdeauna în cadrul intervalului DHCP al routerului principal. Asigurați-vă că masca de rețea coincide cu setările de mască ale routerului principal.
  • În final, introduceți un identificator unic SSID (Service Set Identifier). Acesta vă va permite să distingeți la care router din rețea sunteți conectat. De obicei, este mai bine să vă conectați la cel mai apropiat router, dar dacă vă deplasați frecvent cu dispozitivul de recepție mobilă, alegeți cu siguranță semnalul mai puternic. Routerul principal și cel secundar pot fi denumite orice, dar combinațiile de litere și cifre, care amintesc de numerele de înmatriculare ale mașinilor, nu sunt cea mai bună alegere pentru orientare; alegeți denumiri mai descriptive (de exemplu, „camera”, „etajul”, „acasă 1” și așa mai departe).
  • Verificați setările modului de securitate, care trebuie să fie identice pe ambele routere (WEP, WPA, WPA2) și parola introdusă să fie aceeași. Cu asta, configurarea se termină și routerele ar trebui să colaboreze corect.
  • Ultimul pas, pe care-l veți face după verificarea funcționării rețelei, este plasarea routerului secundar acolo unde doriți să repetați semnalul (adică unde aveți nevoie să-l extindeți). Încercați să așezați routerul secundar în așa fel încât între el și routerul principal să nu fie obstacole greu de traversat pentru semnal (construcții din beton armat, plasă metalică în pereți și partiții etc.).

TIP: Doriți să păstrați o calitate foarte bună a semnalului chiar și după bridging? Așezați routerul secundar acolo unde este păstrată cel puțin 50% din puterea semnalului de la routerul principal.

Lagurile și ping-ul ridicat vă strică bucuria de a vă juca online? Află ce viteză a internetului este cu adevărat necesară pentru o experiență de joc lină și cum să optimizezi conexiunea ta. Îți vom dezvălui sfaturi pentru configurarea routerului, impactul latenței asupra diferitelor genuri de jocuri și alte sfaturi utile care te vor ajuta să devii stăpânul câmpurilor de luptă virtuale.

Vă simțiți în siguranță în lumea digitală? Criminalitatea cibernetică este ca un virus care se răspândește cu o viteză amețitoare și atacă victimele nepregătite. Ransomware, atacurile asupra Internetului Lucrurilor, tehnici sofisticate de inginerie socială – amenințările pândesc la tot pasul. Citiți cum să vă apărați de prădătorii cibernetici și cum puteți proteja datele și intimitatea dumneavoastră în jungla online.

Chatboți cu sentiment? AI emoțională este noul trend care promite o revoluție în îngrijirea clienților. Poate inteligența artificială să recunoască cu adevărat emoțiile umane și cum ar putea fi utilizată această tehnologie? Vino cu noi să explorăm principiile AI emoționale, potențialul său, riscurile și întrebările etice legate de citirea emoțiilor de către mașini.

Tehnologiile cuantice se apropie implacabil și promit o revoluție în multe domenii. Avem la îndemână internetul cuantic și busolele cuantice. Viitorul fără hackerii și GPS-ul ar putea deveni realitate mai devreme decât ne imaginăm. Cu toate acestea, oamenii de știință încă trebuie să înfrunte o serie de obstacole, a căror depășire nu va fi tocmai simplă.

Auziți despre 5G din toate părțile, dar încă nu sunteți siguri ce este exact și cum diferă de 4G? Acest articol explică diferențele cheie dintre rețelele 4G și 5G, de la viteză și latență până la impactul asupra bateriei dispozitivului dvs. mobil.

Google prezintă trei noi modele AI denumite Gemma 2, care pun accent pe securitate, transparență și accesibilitate. Modelul Gemma 2 2B este optimizat pentru calculatoarele obișnuite, ShieldGemma protejează împotriva conținutului toxic, iar Gemma Scope permite o analiză detaliată a funcționării modelelor. Astfel, Google dorește democratizarea AI și construirea încrederii.

Alte versiuni lingvistice