Viteza.ro știri Cum să rezolvi problema supraîncălzirii routerului?

Cum să rezolvi problema supraîncălzirii routerului?

Chiar şi achiziţia unui router de calitate se poate dovedi a fi destul de complicată, iar problemele legate de utilizarea acestuia pot fi de două ori mai enervante. Consultaţi câteva informaţii practice, sfaturi şi recomandări care, în primul rând, vă vor prezenta routerul în sine şi, în al doilea rând, vă vor arăta cum să rezolvaţi problema supraîncălzirii acestuia.

Cum să rezolvi problema supraîncălzirii routerului?

Ce este de fapt un router?

Numele corect al acestui dispozitiv în limba cehă este 'směrovač', dar probabil îl cunoaşteţi mai bine sub denumirea de router, utilizată frecvent. Este un dispozitiv activ în reţeaua computerizată şi serveşte la redirecţionarea aşa-numitelor datagrame către destinaţia lor.

Routerele utilizează de obicei protocolul IP, utilizarea altor protocoale fiind relativ rară. Practic, orice computer capabil să suporte reţele poate funcţiona ca un router, pentru reţele mici fiind suficient chiar şi un tip de computer personal obişnuit.

Supraîncălzirea routerului

Ați observat că routerul dvs. produce o cantitate prea mare de căldură? Înainte de a lua în considerare returnarea sau înlocuirea routerului, verificați variantele de bază în care pot apărea probleme de supraîncălzire. De exemplu, poate fi un adaptor defect, care deși măsoară o tensiune corespunzătoare, nu poate oferi curentul necesar.

Încercați să folosiți altă sursă de alimentare, dacă aceasta are un curent de ieșire corespunzător sau mai mare și routerul încă face probleme, problema poate fi în altă parte. Verificați, de asemenea, condițiile de funcționare - adică temperatura și ventilația în spațiile în care este plasat routerul. La temperaturi ridicate, operarea routerului nu se poate face fără utilizarea aerului condiționat, sau mai bine spus, fără răcirea corespunzătoare (despre care vom discuta mai departe).

Și există, desigur, și o altă variantă, care apare cel mai adesea în încercarea de a economisi bani la achiziționarea routerului - un produs de calitate inferioară sau un dispozitiv care pur și simplu nu face față cerințelor impuse. Ce altceva să mai spunem? În acest caz, nu are sens să improvizați; trebuie să înlocuiți routerul cu unul de calitate reală.Încercarea de a economisi câteva sute nu merită cu adevărat la alegerea unui router de calitate, amintiți-vă acest lucru din timp.

Alte cauze posibile ale supraîncălzirii

Dispozitivele mai vechi, evident, nu pot suporta performanța necesară și întotdeauna trebuie ținut cont de faptul că cerințele cresc semnificativ în timp. Aceasta poate fi și motivul supraîncălzirii sau funcționării defectuoase a routerului. Trebuie să țineți pasul cu vremurile și să înlocuiți nu doar calculatoarele, ci și routerul, care poate avea deja cei mai buni ani în urmă și, mai ales, capacitatea sa poate fi pur și simplu insuficientă pentru cerințele actuale. Pierderile de conexiune la rețeaua de internet pot reprezenta, de asemenea, o problemă majoră pentru router. Intermitențele sau întreruperile ocazionale ale conexiunii nu sunt nimic plăcut pentru hardware-ul routerului.

Un jucător pasionat poate cauza probleme

Jocurile pe computer moderne impun cerințe foarte mari asupra operațiunilor routerului, ceea ce înseamnă că și aici apar cerințe ridicate pentru operațiunile routerului (mai ales la jocurile online de acțiune și sport). Aceste jocuri pot cauza o încărcare maximă a routerului, ceea ce duce adesea la supraîncălzire. În urma acestui lucru, se poate ajunge la încetinirea computerului sau chiar la „înghețarea” lui temporară sau completă.

Uneori, pentru o funcționare mai bună și reducerea temperaturii de lucru a routerului, este suficientă o actualizare a firmware-ului. Ar trebui să faceți acest lucru în mod regulat, dar din când în când, omisiunea se întâmplă... deci trebuie să remediați rapid și totul va fi din nou în ordine.

Problemele pot apărea și în hardware

Acest lucru nu se referă la scenariul menționat anterior, în care apar probleme tehnice direct în router, ci uneori cauza reală a problemei poate fi găsită în placa de bază sau în aplicațiile software. Aceste situații nu sunt foarte comune, dar nu se poate exclude nici o defecțiune de acest tip. Computerul vă poate raporta o eroare, dar uneori este foarte dificil să înțelegeți mesajul de eroare, contactarea administratorului de rețea sau a suportului pentru utilizatori pentru dispozitivul problematic nu ajută. Dacă nu ajută nici repornirea și verificarea routerului, sau testarea lui în combinație cu un alt computer, de obicei nu rămâne altă opțiune decât reclamarea anunțată.

Uneori, soluția funcțională este la îndemână

În condiții de funcționare la căldură extremă sau în cazul unei supraclișităților temporare asupra operațiunilor routerului, poate ajuta o soluție simplă și improvizată. Puteți permite routerului să primească aer rece printr-o simplă ridicare sau utilizarea unui ventilator de urgență. De exemplu, un pad de răcire pentru laptop poate servi acestui scop, dar trebuie să procedați întotdeauna încet și cu precauție în timpul răcirii. Răcirea rapidă poate cauza daune ireparabile routerului. Așadar, uitați de pungi cu gheață și alte asemenea prostii! Nu există limite în improvizație, dar trebuie să te gândești întotdeauna mai întâi și apoi să acționezi.

Când aveți o conexiune rapidă, dar viteza fluctuează semnificativ, probabil ceva nu este în regulă. Unde să începeți să căutați, aceasta este întrebarea. În principiu, prima dată ar trebui să verificați dacă conexiunea oferă cu adevărat viteza pe care o aveți stipulată în contractul cu furnizorul. Problemele pot fi cauzate și de un număr mare de aplicații deschise, ceea ce trebuie verificat și, eventual, să lăsați deschise doar acelea pe care le utilizați în acel moment. Apoi verificați agregarea și verificați routerul.

Folosirea switch-urilor (comutatoare de rețea) este în prezent prerogativa în principal a rețelelor de afaceri, dar își au locul și în rețelele de acasă. Pe piață găsiți switch-uri în diferite categorii de prețuri, care diferă prin parametri și funcții suplimentare. La ce ar trebui să fii atent și pe ce baze să alegi un nou switch? Vom aborda aceste probleme în rândurile următoare.

Google, cu cele mai recente actualizări ale algoritmilor și integrarea AI, zguduie din nou internetul. În timp ce promite rezultate mai bune la căutări, mulți creatori de conținut sunt îngrijorați de viitorul site-urilor mici. Este integrarea AI o binecuvântare sau un dezastru? Și cum va afecta modul în care consumăm informații online?

Protejează-ți datele pe internet cu cele 9 reguli de securitate ale noastre. Învață să creezi o parolă puternică, să activezi autentificarea 2FA și să utilizezi în siguranță serviciile bancare online. Află de ce sunt importante actualizările software și de ce ar trebui să acorzi atenție site-urilor pe care le vizitezi. Cu ghidul nostru, nu vei mai fi o țintă ușoară pentru hackeri.

Internetul lent și acoperirea insuficientă a semnalului Wi-Fi sunt probleme care afectează majoritatea gospodăriilor. Cele 10 sfaturi ale noastre vă vor ajuta să rezolvați aceste probleme cu ușurință.

Vă deranjează internetul lent? Vă ghidăm prin cele mai frecvente opt cauze și sfaturi despre modul în care le puteți rezolva, astfel încât să accelerați conexiunea la internet într-un mod simplu.

Alte versiuni lingvistice