Inteligența artificială scrie poezii, dar la matematică întâmpină dificultăți. De ce ChatGPT și alți chatboti nu reușesc nici măcar calculele de bază? Dezvăluim cauzele erorilor matematice ale AI, de la tokenizare, care descompune numerele în fragmente de neînțeles, până la abordarea statistică a învățării, care eșuează în matematică.
Inteligența artificială, inclusiv ChatGPT, poate scrie poezii, compune muzică și traduce texte. Totuși, deseori se împotmolește la probleme matematice simple. De ce un chatbot, care stăpânește sarcini lingvistice complexe, nu se poate descurca cu matematica de nivelul școlii primare?
Unul dintre problemele cheie este tokenizarea. Acest proces descompune datele în părți mai mici, numite tokeni. Imaginați-vă acest lucru ca asamblarea unui puzzle, unde cuvintele sunt descompuse în silabe. Tokenizatorul, model de inteligență artificială responsabil pentru acest proces, nu înțelege semnificația numerelor.
Se poate întâmpla ca numărul 380 să fie perceput ca un token, în timp ce 381 ca două (38 și 1). Astfel, relațiile dintre cifre sunt perturbate și calculul se complică.
Un alt motiv al dificultăților matematice ale ChatGPT este natura sa statistică. Chatbotul învață pe baza unui volum mare de exemple și caută modele în acestea. De exemplu, învață că expresia „Stimate domnule” este adesea urmată de fraza „ne adresăm dumneavoastră”.
Însă în matematică, această abordare întâmpină probleme. ChatGPT poate intui că produsul numerelor care se termină în 2 va sfârși în 4, dar nu se descurcă cu rezultatele intermediare. Simplificat, modelul ChatGPT încearcă să ghicească rezultatul pe baza modelelor învățate în loc să efectueze un calcul exact.
Un studiu realizat de Yuntian Deng de la Universitatea din Waterloo a arătat că ChatGPT are probleme cu înmulțirea numerelor mai mari de patru cifre. Motivul este că o eroare în orice pas de calcul se reflectă în rezultatul final.
Imaginați-vă aceasta ca un efect de domino - o eroare provoacă o reacție în lanț și rezultatul este complet greșit. Totuși, există speranță că ChatGPT se va îmbunătăți în viitor. Deng și colegii săi au testat, de asemenea, modelul o1 de la OpenAI, care se caracterizează prin abilitatea de raționament logic.
Acest model a obținut rezultate semnificativ mai bune decât GPT-4o standard și a reușit să rezolve corect și înmulțirea numerelor cu nouă cifre. Modelul o1 gândește problema pas cu pas, ceea ce îi permite să obțină rezultate mai exacte.
Apple vine cu noul iPhone 16e, care oferă funcții avansate de inteligență artificială (AI) la un preț mai mic decât modelele de top. Este echipat cu același procesor A18 ca și iPhone-urile mai scumpe și oferă performanțe care fac față aplicațiilor și jocurilor solicitante. Principala atracție este integrarea Apple Intelligence, inclusiv unelte pentru editarea fotografiilor, căutare rapidă și ChatGPT.
Cu numărul în creștere al dispozitivelor inteligente în gospodării, cresc și riscurile de securitate. Becuri inteligente, sonerii și frigidere știu despre noi mai mult decât cel mai bun prieten. Vă dezvăluim cum să vă bucurați de confortul unei case inteligente și să vă protejați intimitatea.
Inteligența artificială nu mai este de mult sci-fi și avem la dispoziție mai mulți asistenți pricepuți. Doi dintre ei, ChatGPT și noul venit DeepSeek, se luptă acum pentru favorurile utilizatorilor. În ce se deosebesc? Și care dintre ei este cel mai bun?
Code.org Studio este un instrument online popular care oferă copiilor (dar și adulților) acces la lecții de programare interactive și distractive. Cu ajutorul comenzilor vizuale bloc, aceștia pot crea cu ușurință animații, jocuri și aplicații, dezvoltându-și gândirea logică și întărind creativitatea.
Kodu Game Lab este o platformă inovatoare pentru învățarea programării, care permite copiilor să creeze propriile jocuri folosind codificarea vizuală pe bază de blocuri. În același timp, pot experimenta designul jocurilor, dezvoltându-și creativitatea și gândirea logică.
Proiectul Stargate este o inițiativă ambițioasă axată pe crearea unei infrastructuri pentru inteligența artificială în SUA. Scopul este de a investi 500 de miliarde de dolari în următorii patru ani. Proiectul, susținut de giganți precum OpenAI, SoftBank și Microsoft, promite mii de locuri de muncă și dominația economică a SUA.