Viteza.ro știri Google Bard vs ChatGPT-4 – cine este regele instrumentelor AI?

Google Bard vs ChatGPT-4 – cine este regele instrumentelor AI?

Google Bard (Gemini) și ChatGPT-4 sunt două dintre cele mai avansate modele de limbaj ale inteligenței artificiale. Cum se diferă și ce pot face? Citiți comparația noastră a ambelor instrumente AI și descoperiți care dintre ele este adevăratul ajutor pentru dvs., fie că intenționați să folosiți AI la muncă sau sunteți doar curioși despre ce pot face. Explorați funcțiile disponibile, calitatea rezultatelor și diferențele de prețuri.

Google Bard vs ChatGPT-4 – cine este regele instrumentelor AI?

În ultimii ani, am asistat la o dezvoltare rapidă a inteligenței artificiale (AI), în special în domeniul modelelor de limbaj. Printre cei mai mari jucători de pe piață se numără, fără îndoială, Google cu Google Bard (actualmente Gemini) și OpenAI cu ChatGPT-4. Cum se diferă și ce vă pot oferi?

Model de limbaj – ce este?

Înainte de a începe compararea celor două instrumente, ar trebui să spunem câteva lucruri despre modelele de limbaj. Simplu spus, acestea sunt programe de calculator inteligente care învață să înțeleagă și să genereze limbaj uman. Imaginați-vă ca niște super roboți care pot citi și înțelege o cantitate mare de text, de la cărți și articole până la postări pe rețelele sociale.

Și nu doar atât, ele pot crea, de asemenea, fraze sensibile și răspunde la întrebările dvs., ca și când ar purta o conversație reală. Dar atenție, modelele de limbaj nu sunt inteligența artificială reală pe care o cunoaștem din filme precum Terminator. Principiul lor se bazează pe prevederea a ceea ce ar putea urma după introducerea unui anumit întrebări sau comenzi.

Companiile îi antrenează pe o cantitate mare de date, din care modelele își aleg tiparele. Pe baza acestora, ele sunt capabile să îndeplinească comenzile pe care le dați. În esență, ele nu înțeleg ce le scrieți, ci doar prezic ce cuvinte ar putea fi răspunsul la întrebările dvs.

Ce este Google Bard?

Mai întâi, să aruncăm o privire la Google Bard, care la începutul anului 2024 a fost redenumit Gemini. Este creat de gigantul Google, care a decis să concureze cu ChatGPT – pe care îl vom analiza în detaliu mai jos. Este un model multimodal, care poate lucra cu diverse tipuri de informații, inclusiv text, cod, audio, imagini și video. Inteligența artificială Gemini este disponibilă în două versiuni:

 • Gemini – Este versiunea de bază destinată sarcinilor obișnuite. Nu este atât de performantă, ceea ce se reflectă și în calitatea rezultatelor. Nu există taxe pentru utilizarea acesteia.
 • Gemini Advanced – O versiune mai performantă, care oferă și alte avantaje, cum ar fi procesarea unei cantități mai mari de date și rezultate mai calitative. Această versiune nu este încă disponibilă în România și, în plus, este cu plată.

Puteți utiliza versiunea de bază a Gemini în România gratuit. Trebuie doar să scrieți Gemini în browser, să deschideți site-ul oficial Google, să vă conectați prin contul Google și puteți începe să conversați. Numărul de întrebări pe zi este limitat la câteva zeci. Dacă doriți să folosiți Gemini pe termen lung și des, luați în considerare ce întrebări puneți.

Ce este ChatGPT-4?

Aici discutăm despre al doilea cel mai cunoscut model de limbaj, ChatGPT-4. Este dezvoltat de compania OpenAI. Este momentan cel mai nou și mai avansat model din seria GPT (Generative Pre-trained Transformer).

Comparativ cu predecesorii săi, oferă o mai mare precizie, o mai bună capacitate de procesare a limbajului natural și alte funcții utile, inclusiv generarea de imagini sau căutarea pe internet în timp real. În plus, puteți utiliza, de exemplu:

 • generarea de prezentări,
 • asistenți specializați,
 • crearea de proprii asistenți și chatboți.

Și în acest caz, aveți la dispoziție versiunea gratuită ChatGPT-3.5, care poate face foarte puțin din ceea ce poate face ChatGPT-4.

Care este diferența între Google Bard și ChatGPT-4?

Principalele diferențe între Gemini (Google Bard) și ChatGPT-4 constau în funcțiile disponibile și calitatea rezultatelor, adică ce vă generează modelul de limbaj respectiv. Ambii au acces la internet, ceea ce îi face mai performanți decât browserele obișnuite. De asemenea, pot lucra cu videoclipuri, imagini și vorbire. Totuși, Gemini are o serie de deficiențe. Rezultatele sale nu sunt de obicei la fel de calitative ca la ChatGPT-4.

Funcțiile disponibile sunt de asemenea limitate, neincluzând generarea de imagini, analize complexe sau lucru cu documente. Desigur, are și plusurile sale, inclusiv faptul că este complet gratuit și poate procesa texte mari de până la 100.000 de caractere. Pe de altă parte, ChatGPT-4 suportă doar aproximativ 4.000 de caractere și costă aproximativ 600 CZK pe lună.

La ce poate fi folosit Gemini (Google Bard)

 • Generarea de texte,
 • Traductions,
 • Căutări pe internet,
 • Sumarizarea textului,
 • Generarea de emailuri,
 • Căutarea informațiilor în produsele Google.

La ce poate fi folosit ChatGPT-4

 • Funcțiile similare cu Gemini (cu un acces limitat la produsele Google),
 • Generarea de imagini,
 • Crearea de prezentări,
 • Crearea de asistenți pentru îndeplinirea diferitelor sarcini,
 • Utilizarea unei game largi de asistenți deja creați,
 • Conectarea cu alte aplicații,
 • Analize complexe ale textului,
 • Crearea de chatboți.

Știți deja care dintre aceste două modele de limbaj este cel potrivit pentru dvs.? Dacă sunteți doar curioși sau intenționați să folosiți AI la muncă, este timpul să vă familiarizați cu aceasta. Dacă doriți să folosiți pe deplin instrumentele AI și nu vă deranjează să plătiți mai mult, atunci ChatGPT-4 este alegerea clară. Pe de altă parte, utilizatorii mai puțin pretențioși, care folosesc AI ocazional, vor aprecia mai mult varianta gratuită Gemini (Google Bard).

Antenele Wi-Fi diverse deservesc acoperirea perfectă (sau cel puțin suficient de bună) a unei anumite zone cu semnal Wi-Fi. Le găsiți în magazinele fizice și în ofertele magazinelor online în număr mare, pe care o veți alege în cele din urmă? Trebuie să pornim de la ce avem nevoie de la antenă, care sunt posibilitățile noastre de investiție și din multe alte detalii care, la prima vedere, pot părea nesemnificative, dar de fapt sunt foarte importante.

Chiar şi achiziţia unui router de calitate se poate dovedi a fi destul de complicată, iar problemele legate de utilizarea acestuia pot fi de două ori mai enervante. Consultaţi câteva informaţii practice, sfaturi şi recomandări care, în primul rând, vă vor prezenta routerul în sine şi, în al doilea rând, vă vor arăta cum să rezolvaţi problema supraîncălzirii acestuia.

Aveți nevoie de o rețea de încredere care să acopere întreaga suprafață a casei, inclusiv atelierul, garajul sau veranda și curtea? Cu ajutorul a două routere conectate, acest lucru este ușor realizabil, iar soluția fără fir este mult mai simplă și permite mutarea routerelor fără a reinstala cabluri de conectare. Instalarea unei rețele wireless cu două routere conectate prin bridging nu este deloc complicată. Cu acest ghid detaliat, veți reuși cu siguranță!

Vă întrebați care este sensul conectării a două routere între ele? Conectarea lor poate fi foarte benefică și are mai multe utilizări. Vrei să creezi o rețea care acoperă fiabil întreaga casă? Atunci routerele conectate sunt soluția optimă. Aveți nevoie să extindeți acoperirea Wi-Fi astfel încât să aveți un semnal wireless fără probleme și în atelier, garaj sau în alte spații? Conectarea routerelor vă permite acest lucru.

ChatGPT-4o este aici, aducând noi funcționalități. Vrei să știi cum îți pot ușura viața? Am pregătit pentru tine 4 dintre cele mai interesante lucruri pe care le poți face cu acesta, de la transcrierea notițelor din imagini până la rezumarea documentelor lungi.

Aveți probleme cu conectarea la internet? În ghidul nostru, vă prezentăm sfaturi și trucuri practice pentru a descoperi simplu de ce nu funcționează internetul.