Viteza.ro știri Google Bard vs ChatGPT-4 – cine este regele instrumentelor AI?

Google Bard vs ChatGPT-4 – cine este regele instrumentelor AI?

Google Bard (Gemini) și ChatGPT-4 sunt două dintre cele mai avansate modele de limbaj ale inteligenței artificiale. Cum se diferă și ce pot face? Citiți comparația noastră a ambelor instrumente AI și descoperiți care dintre ele este adevăratul ajutor pentru dvs., fie că intenționați să folosiți AI la muncă sau sunteți doar curioși despre ce pot face. Explorați funcțiile disponibile, calitatea rezultatelor și diferențele de prețuri.

Google Bard vs ChatGPT-4 – cine este regele instrumentelor AI?

În ultimii ani, am asistat la o dezvoltare rapidă a inteligenței artificiale (AI), în special în domeniul modelelor de limbaj. Printre cei mai mari jucători de pe piață se numără, fără îndoială, Google cu Google Bard (actualmente Gemini) și OpenAI cu ChatGPT-4. Cum se diferă și ce vă pot oferi?

Model de limbaj – ce este?

Înainte de a începe compararea celor două instrumente, ar trebui să spunem câteva lucruri despre modelele de limbaj. Simplu spus, acestea sunt programe de calculator inteligente care învață să înțeleagă și să genereze limbaj uman. Imaginați-vă ca niște super roboți care pot citi și înțelege o cantitate mare de text, de la cărți și articole până la postări pe rețelele sociale.

Și nu doar atât, ele pot crea, de asemenea, fraze sensibile și răspunde la întrebările dvs., ca și când ar purta o conversație reală. Dar atenție, modelele de limbaj nu sunt inteligența artificială reală pe care o cunoaștem din filme precum Terminator. Principiul lor se bazează pe prevederea a ceea ce ar putea urma după introducerea unui anumit întrebări sau comenzi.

Companiile îi antrenează pe o cantitate mare de date, din care modelele își aleg tiparele. Pe baza acestora, ele sunt capabile să îndeplinească comenzile pe care le dați. În esență, ele nu înțeleg ce le scrieți, ci doar prezic ce cuvinte ar putea fi răspunsul la întrebările dvs.

Ce este Google Bard?

Mai întâi, să aruncăm o privire la Google Bard, care la începutul anului 2024 a fost redenumit Gemini. Este creat de gigantul Google, care a decis să concureze cu ChatGPT – pe care îl vom analiza în detaliu mai jos. Este un model multimodal, care poate lucra cu diverse tipuri de informații, inclusiv text, cod, audio, imagini și video. Inteligența artificială Gemini este disponibilă în două versiuni:

  • Gemini – Este versiunea de bază destinată sarcinilor obișnuite. Nu este atât de performantă, ceea ce se reflectă și în calitatea rezultatelor. Nu există taxe pentru utilizarea acesteia.
  • Gemini Advanced – O versiune mai performantă, care oferă și alte avantaje, cum ar fi procesarea unei cantități mai mari de date și rezultate mai calitative. Această versiune nu este încă disponibilă în România și, în plus, este cu plată.

Puteți utiliza versiunea de bază a Gemini în România gratuit. Trebuie doar să scrieți Gemini în browser, să deschideți site-ul oficial Google, să vă conectați prin contul Google și puteți începe să conversați. Numărul de întrebări pe zi este limitat la câteva zeci. Dacă doriți să folosiți Gemini pe termen lung și des, luați în considerare ce întrebări puneți.

Ce este ChatGPT-4?

Aici discutăm despre al doilea cel mai cunoscut model de limbaj, ChatGPT-4. Este dezvoltat de compania OpenAI. Este momentan cel mai nou și mai avansat model din seria GPT (Generative Pre-trained Transformer).

Comparativ cu predecesorii săi, oferă o mai mare precizie, o mai bună capacitate de procesare a limbajului natural și alte funcții utile, inclusiv generarea de imagini sau căutarea pe internet în timp real. În plus, puteți utiliza, de exemplu:

  • generarea de prezentări,
  • asistenți specializați,
  • crearea de proprii asistenți și chatboți.

Și în acest caz, aveți la dispoziție versiunea gratuită ChatGPT-3.5, care poate face foarte puțin din ceea ce poate face ChatGPT-4.

Care este diferența între Google Bard și ChatGPT-4?

Principalele diferențe între Gemini (Google Bard) și ChatGPT-4 constau în funcțiile disponibile și calitatea rezultatelor, adică ce vă generează modelul de limbaj respectiv. Ambii au acces la internet, ceea ce îi face mai performanți decât browserele obișnuite. De asemenea, pot lucra cu videoclipuri, imagini și vorbire. Totuși, Gemini are o serie de deficiențe. Rezultatele sale nu sunt de obicei la fel de calitative ca la ChatGPT-4.

Funcțiile disponibile sunt de asemenea limitate, neincluzând generarea de imagini, analize complexe sau lucru cu documente. Desigur, are și plusurile sale, inclusiv faptul că este complet gratuit și poate procesa texte mari de până la 100.000 de caractere. Pe de altă parte, ChatGPT-4 suportă doar aproximativ 4.000 de caractere și costă aproximativ 600 CZK pe lună.

La ce poate fi folosit Gemini (Google Bard)

  • Generarea de texte,
  • Traductions,
  • Căutări pe internet,
  • Sumarizarea textului,
  • Generarea de emailuri,
  • Căutarea informațiilor în produsele Google.

La ce poate fi folosit ChatGPT-4

  • Funcțiile similare cu Gemini (cu un acces limitat la produsele Google),
  • Generarea de imagini,
  • Crearea de prezentări,
  • Crearea de asistenți pentru îndeplinirea diferitelor sarcini,
  • Utilizarea unei game largi de asistenți deja creați,
  • Conectarea cu alte aplicații,
  • Analize complexe ale textului,
  • Crearea de chatboți.

Știți deja care dintre aceste două modele de limbaj este cel potrivit pentru dvs.? Dacă sunteți doar curioși sau intenționați să folosiți AI la muncă, este timpul să vă familiarizați cu aceasta. Dacă doriți să folosiți pe deplin instrumentele AI și nu vă deranjează să plătiți mai mult, atunci ChatGPT-4 este alegerea clară. Pe de altă parte, utilizatorii mai puțin pretențioși, care folosesc AI ocazional, vor aprecia mai mult varianta gratuită Gemini (Google Bard).

Cu siguranță ați fost de acord cu utilizarea fișierelor cookie pe multe site-uri web. Dar știți la ce sunt folosite și cum funcționează? Am scris informațiile de bază despre cookie-uri într-un singur articol.

Internetul lucrurilor este unul dintre fenomenele actuale în domeniul IT și internetului. Citiți cum să utilizați internetul lucrurilor (IoT) și la dvs. acasă și la ce să fiți atenți în utilizarea acestuia.

Când aveți o conexiune rapidă, dar viteza fluctuează semnificativ, probabil ceva nu este în regulă. Unde să începeți să căutați, aceasta este întrebarea. În principiu, prima dată ar trebui să verificați dacă conexiunea oferă cu adevărat viteza pe care o aveți stipulată în contractul cu furnizorul. Problemele pot fi cauzate și de un număr mare de aplicații deschise, ceea ce trebuie verificat și, eventual, să lăsați deschise doar acelea pe care le utilizați în acel moment. Apoi verificați agregarea și verificați routerul.

Folosirea switch-urilor (comutatoare de rețea) este în prezent prerogativa în principal a rețelelor de afaceri, dar își au locul și în rețelele de acasă. Pe piață găsiți switch-uri în diferite categorii de prețuri, care diferă prin parametri și funcții suplimentare. La ce ar trebui să fii atent și pe ce baze să alegi un nou switch? Vom aborda aceste probleme în rândurile următoare.

Google, cu cele mai recente actualizări ale algoritmilor și integrarea AI, zguduie din nou internetul. În timp ce promite rezultate mai bune la căutări, mulți creatori de conținut sunt îngrijorați de viitorul site-urilor mici. Este integrarea AI o binecuvântare sau un dezastru? Și cum va afecta modul în care consumăm informații online?

Protejează-ți datele pe internet cu cele 9 reguli de securitate ale noastre. Învață să creezi o parolă puternică, să activezi autentificarea 2FA și să utilizezi în siguranță serviciile bancare online. Află de ce sunt importante actualizările software și de ce ar trebui să acorzi atenție site-urilor pe care le vizitezi. Cu ghidul nostru, nu vei mai fi o țintă ușoară pentru hackeri.