Viteza.ro știri Nu vă mai funcționează internetul? Vă oferim sfaturi despre cum să rezolvați problemele de conectare

Nu vă mai funcționează internetul? Vă oferim sfaturi despre cum să rezolvați problemele de conectare

Aveți probleme cu conectarea la internet? În ghidul nostru, vă prezentăm sfaturi și trucuri practice pentru a descoperi simplu de ce nu funcționează internetul.

Nu vă mai funcționează internetul? Vă oferim sfaturi despre cum să rezolvați problemele de conectare

În era digitală de astăzi, internetul este o parte integrantă a vieților noastre. Unii îl folosesc doar pentru divertisment sau pentru operarea unei case inteligente, în timp ce alții pentru munca de acasă. Pentru fiecare, totuși, este importantă o conexiune rapidă și stabilă.

Așadar, când internetul nu funcționează sau este lent, poate fi o catastrofă pentru noi. Dacă vă numărați printre complet lacuni, găsirea cauzei problemei va fi dificilă. Uneori, problema poate fi de partea dvs., sau mai degrabă de partea router-ului. Lista de posibilități este cu adevărat lungă, așa că ne vom uita mai atent la unele dintre ele.

Verificați echipamentul

Primul pas pe care ar trebui să-l faceți în cazul unei întreruperi sau încetiniri a conexiunii este să verificați tot echipamentul. În spatele problemei poate sta un detaliu mic, cum ar fi un cablu slăbit sau deconectat. Acest lucru poate să se întâmple, de exemplu, atunci când cineva mișcă modemul în timpul curățeniei sau îl mută în alt loc.

La conexiunea wireless, asigurați-vă că conexiunea Wi-Fi pe dispozitivul respectiv este activată. În schimb, pentru conexiunea fixă, examinați întreg cablul Ethernet - dacă a fost deteriorat, va fi necesar să-l înlocuiți. Dacă aveți deja un cablu nou acasă, puteți încerca să-l schimbați, chiar dacă nu vedeți niciun defect vizibil pe el.

Problema poate fi însă și în setările browser-ului. Problema se recunoaște ușor testând funcționalitatea acestuia într-o fereastră incognito. Dacă pagina se încarcă cu succes, este posibil ca browser-ul sau site-urile selectate să nu funcționeze din cauza unei extensii activate. În acest caz, trebuie să dezactivați pe rând fiecare extensie și să verificați care dintre ele împiedică încărcarea paginilor.

Încercați să reporniți router-ul

Majoritatea oamenilor rezolvă mici întreruperi sau încetiniri bruște ale internetului prin repornirea router-ului. Problemele apar adesea după ce router-ul a fost oprit pentru o perioadă lungă de timp. Însă, poate fi deranjat și de pornirea continuă, fără pauză, când nu are suficient spațiu pentru a se recupera.

Așadar, puteți reporni router-ul imediat sau să-l deconectați pentru câteva minute, apoi reconectați-l și abia apoi să-l reporniți - în mod obișnuit există un buton mic pe care îl puteți apăsa manual sau cu ajutorul unui ac. Dacă este necesar să reporniți router-ul frecvent, probabil că va fi timpul să achiziționați unul nou sau să-l duceți la un service unde un tehnician îl va verifica și repara.

Verificați întreruperea la furnizor

Dacă totul este în regulă din punct de vedere tehnic la dvs., problema poate fi de partea furnizorului de internet. Dacă sunteți conectat la Wi-Fi și ați verificat tot echipamentul de partea dvs., dar, de exemplu, internetul O2 nu funcționează, există o mare probabilitate ca ceva să fie defect de partea furnizorului.

Dacă folosiți internetul de la un furnizor mai mic, puteți contacta suportul său clienți, să verificați site-ul său sau să utilizați portaluri speciale care verifică starea rețelei.

Revizuiți setările antivirusului și, eventual, dezactivați-l

Surprinzător, software-ul antivirus poate afecta conexiunea la internet. Fiecare firmă oferă programe diferite care dispun de condiții și protocoale de securitate diferite. Unele dintre ele pot fi atât de stricte încât vă vor restricționa complet accesul la internet.

Cauza este de obicei că sunt instalate două firewall-uri în dispozitiv care se interferă reciproc. Dacă internetul nu funcționează, încercați să dezactivați firewall-ul pentru o vreme și să încercați să încărcați o pagină sigură. Dacă pagina se încarcă rapid, va fi necesar să dezinstalați sau să reconfigurați firewall-ul.

Problemele cu internetul pot fi cauzate și de un virus sau malware, care fie încetinește conexiunea la internet, fie o blochează complet. Deschideți aplicația antivirus și începeți scanarea. Dacă apar fișiere sau amenințări suspecte, eliminați-le.

Verificați acoperirea Wi-Fi la dvs. acasă

Chiar dacă furnizorii încearcă să ofere o conexiune la internet destul de calitativă și stabilă, o mare parte dintre gospodării continuă să se lupte cu o acoperire slabă a semnalului Wi-Fi. Raza de acțiune a router-ului este limitată, în timp ce se aplică regula că, cu cât dispozitivul este mai departe de router, cu atât mai slabă este conexiunea la internet. Raza de acțiune a semnalului este influențată și de alți factori, inclusiv dimensiunea și tipul obstacolelor dintre router și dispozitiv.

O soluție posibilă este extinderea semnalului Wi-Fi folosind routere suplimentare, puncte de acces, amplificatoare sau repetitoare. Pentru o acoperire cu adevărat calitativă și stabilă, cea mai bună este rețeaua Mesh Wi-Fi, care cu ajutorul unor noduri satelit mici sub forma de cutii creează o rețea wireless deasupra teritoriului selectat. Un mare avantaj este comutarea automată a dispozitivelor între nodurile satelit și router pentru calitatea maximă a conexiunii.

Calitatea conexiunii poate fi îmbunătățită și prin comutarea benzii de frecvență de la 2.4 GHz la 5 GHz. Prima variantă este de obicei denumită doar Wi-Fi, a doua ar trebui să fie denumită 5G. De asemenea, acordați atenție locației router-ului - locurile ridicate în apropierea ferestrelor, fără obstacole sau alte dispozitive electrice sunt ideale.

extender.jpg

Resetarea setărilor de rețea ale computerului

Problema poate fi legată nu doar de router, ci și de dispozitivul dvs. Acest lucru poate fi verificat simplu folosind un alt dispozitiv cu care încercați să vă conectați la Wi-Fi. Dacă conexiunea pe al doilea dispozitiv funcționează, problema nu este de partea router-ului, ci în dispozitivul dvs.

În primul rând, încercați să reporniți dispozitivul. Dacă nici acest lucru nu ajută, una dintre soluții este resetarea setărilor de rețea ale computerului. În ciuda faptului că nu este tocmai simplu, în majoritatea cazurilor veți reuși să eliminați problemele de conectare. În computer, practic, datele despre rețea, parolele și setările VPN sunt șterse. Puteți vedea mai jos cum să efectuați resetarea pe Windows și Mac.

Resetare setări rețea Windows

  • Faceți clic pe Setările Windows > Rețea și internet > Setări avansate rețea.
  • Faceți clic pe butonul Resetare rețea.
  • Faceți clic pe Resetare pentru a confirma.
  • Faceți clic pe Da pentru confirmare suplimentară.
  • Reporniți computerul și urmați instrucțiunile Windows pentru configurarea noii rețele de acasă.

Resetare setări rețea Mac

  • Faceți clic pe meniul Apple > Preferințe de sistem > Rețea.
  • Faceți clic pe Wi-Fi în meniul derulant din stânga ecranului.
  • Faceți clic pe butonul minus (-) pentru a elimina. Apoi adăugați-l din nou făcând clic pe butonul plus (+) și selectați Wi-Fi în opțiunile de interfață.
  • Faceți clic pe Aplicare și închideți setările de rețea.

Asigurați-vă că Wi-Fi-ul nu este suprasolicitat

În cazul în care sunt conectate mai multe dispozitive sau chiar un singur dispozitiv cu cerințe mari, se poate întâmpla ca rețeaua Wi-Fi să fie suprasolicitată. Acest lucru se manifestă de obicei prin încetinirea conexiunii sau întreruperea completă a acesteia. Dacă dețineți mai multe dispozitive inteligente, poate fi dificil pentru dvs. să le găsiți în rețea.

Cea mai simplă cale este să vă conectați la interfața router-ului, unde este disponibil un registru al dispozitivelor utilizând rețeaua Wi-Fi respectivă. În câteva minute veți afla ce dispozitive sunt conectate, ceea ce vă permite să verificați dacă acestea suprasolicită inutil rețeaua. Unele routere pot fi configurate pentru un număr limitat de dispozitive.

Problema poate fi și modul în care este utilizat dispozitivul respectiv, cum ar fi vizionarea de filme sau descărcarea de fișiere mari. De asemenea, trebuie să aveți grijă la dispozitivele străine - adică dacă cineva care cunoaște parola rețelei dvs. Wi-Fi utilizează ilegal internetul dvs.

Conectare prin cablu Ethernet

Internetul fix reprezintă una dintre cele mai bune și mai stabile modalități de conectare. Așadar, dacă conexiunea wireless nu este suficient de stabilă, puteți conecta dispozitivul la router folosind un cablu Ethernet. Acesta vă va ajuta, de asemenea, dacă aveți în casă dispozitive care necesită o conexiune stabilă și de calitate - de obicei, televizoarele inteligente sau consolele de jocuri.

Dacă încă vă confruntați cu probleme de conectare, va fi mai bine să vă informați despre alte opțiuni disponibile. Dacă locuiți într-un oraș sau în zona sa înconjurătoare, există o mare șansă să aveți acces la internet optic. Acesta reprezintă până acum cea mai rapidă modalitate de conectare, fiind posibil să atingeți viteze de până la 1.000 Mbps.

Chemați în ajutor un instrument de diagnosticare

Repararea conexiunii la internet poate fi ajutată și de diagnosticul de sistem. Majoritatea dispozitivelor disponibile au deja instalate programe de diagnosticare, care vor face totul pentru dvs. În Windows, diagnosticul este disponibil direct în setări. În Mac, puteți utiliza două instrumente de diagnosticare - Apple Diagnostics și Apple Hardware Test.

Actualizări software și drivere

Problemele cu conexiunea pot fi cauzate și de software-ul sau driverul învechit. Cel mai bine este așadar să actualizați dispozitivul la cea mai recentă versiune. Aveți grijă mai ales la actualizarea sistemului de operare, care poate afecta nu doar problemele cu conexiunea lentă.

Pentru a descărca actualizările, veți avea nevoie de internet. Puteți merge, de exemplu, la un vecin și să-l rugați să vă permită să utilizați rețeaua sa. O altă soluție posibilă este să utilizați un telefon mobil cu date ca hotspot.

Verificați puterea semnalului modemului

Unul dintre ultimele moduri prin care puteți verifica dacă problema nu ține de dumneavoastră este verificarea puterii semnalului. Doar așa puteți planifica pașii următori pentru a crește puterea semnalului. Pentru măsurători, puteți folosi programe online, dar ar trebui să aveți grijă la siguranța acestora.

De preferință, folosiți programe verificate, de la furnizorii de internet. Există și diverse aplicații disponibile, sau puteți contacta furnizorul pentru a-i cere să verifice puterea semnalului la adresa dumneavoastră.

Resetați routerul la setările din fabrică

În cazul în care ați încercat toate posibilitățile și nu știți ce să mai faceți, o soluție radicală ar fi resetarea routerului la setările din fabrică. În esență, routerul va reveni la starea inițială, ca și cum l-ați despachetat pentru prima dată. Dacă nu ați efectuat setări avansate, acest lucru nu ar trebui să fie o problemă pentru dumneavoastră. De obicei, va trebui doar să introduceți parola originală, să o schimbați pentru securitatea sporită, să conectați toate dispozitivele și eventual să setați conectarea automată.

Indiferent de furnizorul pe care îl aveți, tipul de conexiune sau modelul de router, este posibil să întâmpinați probleme de conectare. Cheia pentru rezolvarea cu succes este să căutați treptat cauzele posibile.

Este important să păstrați calmul și să aveți răbdare. În cazul în care niciunul dintre sfaturile menționate nu vă ajută, nu ezitați să contactați direct suportul tehnic al furnizorului dumneavoastră. Folosiți serviciile acestuia și dacă vă temeți să efectuați vreun pas, sau dacă nu înțelegeți deloc conexiunea la internet.

Lagurile și ping-ul ridicat vă strică bucuria de a vă juca online? Află ce viteză a internetului este cu adevărat necesară pentru o experiență de joc lină și cum să optimizezi conexiunea ta. Îți vom dezvălui sfaturi pentru configurarea routerului, impactul latenței asupra diferitelor genuri de jocuri și alte sfaturi utile care te vor ajuta să devii stăpânul câmpurilor de luptă virtuale.

Vă simțiți în siguranță în lumea digitală? Criminalitatea cibernetică este ca un virus care se răspândește cu o viteză amețitoare și atacă victimele nepregătite. Ransomware, atacurile asupra Internetului Lucrurilor, tehnici sofisticate de inginerie socială – amenințările pândesc la tot pasul. Citiți cum să vă apărați de prădătorii cibernetici și cum puteți proteja datele și intimitatea dumneavoastră în jungla online.

Chatboți cu sentiment? AI emoțională este noul trend care promite o revoluție în îngrijirea clienților. Poate inteligența artificială să recunoască cu adevărat emoțiile umane și cum ar putea fi utilizată această tehnologie? Vino cu noi să explorăm principiile AI emoționale, potențialul său, riscurile și întrebările etice legate de citirea emoțiilor de către mașini.

Tehnologiile cuantice se apropie implacabil și promit o revoluție în multe domenii. Avem la îndemână internetul cuantic și busolele cuantice. Viitorul fără hackerii și GPS-ul ar putea deveni realitate mai devreme decât ne imaginăm. Cu toate acestea, oamenii de știință încă trebuie să înfrunte o serie de obstacole, a căror depășire nu va fi tocmai simplă.

Auziți despre 5G din toate părțile, dar încă nu sunteți siguri ce este exact și cum diferă de 4G? Acest articol explică diferențele cheie dintre rețelele 4G și 5G, de la viteză și latență până la impactul asupra bateriei dispozitivului dvs. mobil.

Google prezintă trei noi modele AI denumite Gemma 2, care pun accent pe securitate, transparență și accesibilitate. Modelul Gemma 2 2B este optimizat pentru calculatoarele obișnuite, ShieldGemma protejează împotriva conținutului toxic, iar Gemma Scope permite o analiză detaliată a funcționării modelelor. Astfel, Google dorește democratizarea AI și construirea încrederii.