OpenAI investește un milion de dolari în cercetarea de la Universitatea Duke, care vizează dezvoltarea de algoritmi pentru a prezice judecățile morale umane. Echipa de cercetare a creat anterior un sistem de AI pentru luarea deciziilor privind transplanturile. Sistemele AI actuale funcționează însă doar pe bază statistică și lipsesc de o reală înțelegere a eticii. În plus, diferite sisteme AI susțin diferite posturi filosofice cu privire la moralitate.
OpenAI investește un milion de dolari în cercetarea de la Universitatea Duke, care își propune să creeze algoritmi capabili să prezică judecățile morale ale oamenilor. Echipa condusă de profesorul de etică Walter Sinnott-Armstrong va încerca să învețe inteligența artificială să ia decizii în situații complicate din punct de vedere etic în medicină, drept, dar și business.
Cercetătorii de la Universitatea Duke au creat anterior un algoritm orientat moral pentru luarea deciziilor cu privire la destinatarii transplanturilor de rinichi. Viziunea lor se îndreaptă acum spre crearea unui fel de busolă morală care să ajute oamenii în deciziile etice complexe. Dar este oare posibil să învăţăm o mașină să înțeleagă moralitatea umană?
Istoria ne avertizează. În 2021, Allen Institute a dezvoltat instrumentul Ask Delphi, care trebuia să ofere recomandări etice. A reușit să evalueze corect că copiatul la examene este greșit, dar a fost suficient să reformulezi întrebarea și sistemul a început să aprobe chiar și comportamente vădit neetice. Motivul? Sistemele AI sunt, în esență, doar mașini statistice fără o reală înțelegere a eticii.
Sistemele AI actuale sunt antrenate în principal pe date din lumea occidentală, ceea ce conduce la o perspectivă unilaterală asupra moralității. Sistemele reproduc astfel frecvent valorile societății occidentale, educate și industrializate, în timp ce alte perspective culturale sunt omise.
Fiecare algoritm se învață, de asemenea, pe date diferite. Acest lucru se reflectă și în judecăți controversate, de exemplu, atunci când Delphi a considerat heterosexualitatea mai acceptabilă moral decât homosexualitatea. Și alte sisteme AI susțin diferite posturi filosofice.
Claude, de exemplu, înclină către absolutismul kantian, în timp ce ChatGPT înclină spre utilitarism. Se pare că va fi într-adevăr dificil să se creeze un algoritm moral universal, atunci când și filozofii înșiși dezbat teoriile etice de mii de ani.
Doriți ca copilul dumneavoastră să învețe elementele de bază ale programării într-o manieră distractivă și accesibilă? Scratch este punctul de plecare ideal. Acest limbaj de programare vizual permite copiilor să creeze jocuri, animații și povești fără a trebui să scrie cod complicat. Ei vor învăța principiile de bază ale gândirii logice și creativității, deschizându-le ușile către programarea adevărată.
Wi-Fi 6, cel mai nou standard pentru rețelele wireless, aduce o revoluție în viteză, capacitate și eficiență. Datorită noilor tehnologii, cum ar fi OFDMA, MU-MIMO și BSS Coloring, poate oferi o lățime de bandă de până la patru ori mai mare și poate deservi mai multe dispozitive simultan. Aflați cum Wi-Fi 6 vă poate ajuta acasă și la birou.
Programarea nu este doar despre scrierea codului, este o cale de a dezvolta gândirea logică și creativitatea. Descoperiți cum puteți introduce copiii în lumea programării într-un mod distractiv, de la limbaje simple bazate pe blocuri până la codare reală.
Urmăritorii falși sunt ca un dopaj digital - un drum rapid către popularitate, care are consecințe devastatoare. Descoperiți alături de noi partea întunecată a marketingului influencerilor, unde pentru câteva sute de lei se pot cumpăra mii de urmăritori. Ce impact are acest fenomen asupra brandurilor, societății și mai ales asupra generației tinere?
Chatbotul AI Grok de la xAI, anterior disponibil doar utilizatorilor plătitori de X, este acum disponibil pentru publicul larg. Versiunea gratuită vine cu un număr limitat de interogări, dar oferă totuși acces la funcții performante precum generarea și înțelegerea imaginilor. Reprezintă aceasta o nouă eră în accesibilitatea inteligenței artificiale?
Vrei să știi ce ne așteaptă în anul 2050? Uită de mașinile zburătoare, adevărata revoluție se va desfășura online. Inteligența artificială ne va sfătui ce să purtăm, casele inteligente vor avea grijă de cumpărături și în realitatea virtuală vom merge la o cafea cu un prieten din celălalt capăt al lumii.