Viteza.ro știri OpenAI finanțează cercetarea moralității inteligenței artificiale

OpenAI finanțează cercetarea moralității inteligenței artificiale

OpenAI investește un milion de dolari în cercetarea de la Universitatea Duke, care vizează dezvoltarea de algoritmi pentru a prezice judecățile morale umane. Echipa de cercetare a creat anterior un sistem de AI pentru luarea deciziilor privind transplanturile. Sistemele AI actuale funcționează însă doar pe bază statistică și lipsesc de o reală înțelegere a eticii. În plus, diferite sisteme AI susțin diferite posturi filosofice cu privire la moralitate.

OpenAI finanțează cercetarea moralității inteligenței artificiale

OpenAI investește un milion de dolari în cercetarea de la Universitatea Duke, care își propune să creeze algoritmi capabili să prezică judecățile morale ale oamenilor. Echipa condusă de profesorul de etică Walter Sinnott-Armstrong va încerca să învețe inteligența artificială să ia decizii în situații complicate din punct de vedere etic în medicină, drept, dar și business.

Inteligența artificială ca busolă morală pentru umanitate

Cercetătorii de la Universitatea Duke au creat anterior un algoritm orientat moral pentru luarea deciziilor cu privire la destinatarii transplanturilor de rinichi. Viziunea lor se îndreaptă acum spre crearea unui fel de busolă morală care să ajute oamenii în deciziile etice complexe. Dar este oare posibil să învăţăm o mașină să înțeleagă moralitatea umană?

Istoria ne avertizează. În 2021, Allen Institute a dezvoltat instrumentul Ask Delphi, care trebuia să ofere recomandări etice. A reușit să evalueze corect că copiatul la examene este greșit, dar a fost suficient să reformulezi întrebarea și sistemul a început să aprobe chiar și comportamente vădit neetice. Motivul? Sistemele AI sunt, în esență, doar mașini statistice fără o reală înțelegere a eticii.

Bias occidental în moralitatea digitală

Sistemele AI actuale sunt antrenate în principal pe date din lumea occidentală, ceea ce conduce la o perspectivă unilaterală asupra moralității. Sistemele reproduc astfel frecvent valorile societății occidentale, educate și industrializate, în timp ce alte perspective culturale sunt omise.

Fiecare algoritm se învață, de asemenea, pe date diferite. Acest lucru se reflectă și în judecăți controversate, de exemplu, atunci când Delphi a considerat heterosexualitatea mai acceptabilă moral decât homosexualitatea. Și alte sisteme AI susțin diferite posturi filosofice.

Claude, de exemplu, înclină către absolutismul kantian, în timp ce ChatGPT înclină spre utilitarism. Se pare că va fi într-adevăr dificil să se creeze un algoritm moral universal, atunci când și filozofii înșiși dezbat teoriile etice de mii de ani.

Cu numărul în creștere al dispozitivelor inteligente în gospodării, cresc și riscurile de securitate. Becuri inteligente, sonerii și frigidere știu despre noi mai mult decât cel mai bun prieten. Vă dezvăluim cum să vă bucurați de confortul unei case inteligente și să vă protejați intimitatea.

Inteligența artificială nu mai este de mult sci-fi și avem la dispoziție mai mulți asistenți pricepuți. Doi dintre ei, ChatGPT și noul venit DeepSeek, se luptă acum pentru favorurile utilizatorilor. În ce se deosebesc? Și care dintre ei este cel mai bun?

Code.org Studio este un instrument online popular care oferă copiilor (dar și adulților) acces la lecții de programare interactive și distractive. Cu ajutorul comenzilor vizuale bloc, aceștia pot crea cu ușurință animații, jocuri și aplicații, dezvoltându-și gândirea logică și întărind creativitatea.

Kodu Game Lab este o platformă inovatoare pentru învățarea programării, care permite copiilor să creeze propriile jocuri folosind codificarea vizuală pe bază de blocuri. În același timp, pot experimenta designul jocurilor, dezvoltându-și creativitatea și gândirea logică.

Proiectul Stargate este o inițiativă ambițioasă axată pe crearea unei infrastructuri pentru inteligența artificială în SUA. Scopul este de a investi 500 de miliarde de dolari în următorii patru ani. Proiectul, susținut de giganți precum OpenAI, SoftBank și Microsoft, promite mii de locuri de muncă și dominația economică a SUA.

RoboMind este un instrument educațional creat pentru a învăța bazele programării prin intermediul unui robot virtual. Utilizând limbajul de programare simplu Robo, este alegerea potrivită pentru începători. Studenții învață gândirea algoritmică prin sarcini practice precum navigarea prin labirinturi sau manipularea obiectelor.