Viteza.ro știri Securitate pe internet: 9 reguli pentru a proteja datele tale personale online

Securitate pe internet: 9 reguli pentru a proteja datele tale personale online

Protejează-ți datele pe internet cu cele 9 reguli de securitate ale noastre. Învață să creezi o parolă puternică, să activezi autentificarea 2FA și să utilizezi în siguranță serviciile bancare online. Află de ce sunt importante actualizările software și de ce ar trebui să acorzi atenție site-urilor pe care le vizitezi. Cu ghidul nostru, nu vei mai fi o țintă ușoară pentru hackeri.

Securitate pe internet: 9 reguli pentru a proteja datele tale personale online

Avem pentru tine nouă reguli de bază pentru securitatea pe internet. Vei învăța, de exemplu, cum să creezi parole puternice și unice, să activezi autentificarea în doi pași și să utilizezi în siguranță serviciile bancare online. În plus, am pregătit și câteva sfaturi, cum ar fi utilizarea VPN-ului sau alegerea unui antivirus de calitate.

În era digitală de astăzi, petrecem tot mai mult timp online. Folosim internetul pentru a comunica, a lucra, a cumpăra, dar și pentru a ne distra. Odată cu asta, dezvăluim adesea o mulțime de date în spațiul online, inclusiv informații sensibile. O greșeală mică și poți deveni rapid o victimă a hackerilor. Mai jos am enumerat pentru tine 9 reguli care te vor ajuta să-ți protejezi datele personale pe internet.

 1. Setează parole puternice și unice

Prima linie de apărare sunt parolele puternice și unice, pe care ar trebui să le protejezi toate conturile tale, inclusiv cele pe care nu le consideri atât de importante. Dacă nu știi cum să creezi o parolă cu adevărat puternică, urmează aceste reguli:

 • Combină litere mari și mici.
 • Includ numere și caractere speciale în parolă.
 • Creează o parolă cu cel puțin 12 caractere.
 • Nu folosi niciodată informații personale, cum ar fi nume, date de naștere sau adrese.
 • Evită parolele ușor de ghicit, cum ar fi „12345” sau „parola”.

Schimbă regulat parolele, ideal la fiecare trei luni, și nu folosi niciodată aceeași parolă pe mai multe site-uri. Un generator sau un manager de parole poate fi de ajutor pentru crearea sau gestionarea parolelor. Cea mai cunoscută unealtă este, fără îndoială, instrumentul de la Google, care îți oferă automat sugestii la crearea parolelor. Poți să apelezi și la alte servicii online, care ar trebui să fie întotdeauna verificate și de încredere.

 1. Activează autentificarea în doi pași

Oriunde este posibil, activează autentificarea în doi pași, cunoscută ca 2FA și two-factor authentication. În esență, acesta este o metodă care necesită verificare suplimentară a identității tale, adăugând astfel un strat suplimentar de securitate contului tău.

Poate fi, de exemplu, un cod SMS sau date biometrice, ceea ce face mai dificil accesul hackerilor la contul tău. Pe lângă parolă, vei trebui să introduci un cod unic generat de o aplicație mobilă sau un dat biometric, cum ar fi amprenta sau FaceID. Printre aplicațiile disponibile se numără:

 • Google Authenticator,
 • Authy,
 • Microsoft Authenticator.

Chiar dacă hackerii obțin parolă ta, fără acces la telefonul tău mobil sau altă formă de verificare, nu vor putea accesa contul. Activează 2FA oriunde este posibil, inclusiv pentru serviciile de la Google, Facebook sau Apple.

 1. Atenție la serviciile bancare online

O categorie specială este cea a serviciilor bancare online, care ar trebui să fie literalmente imposibil de spart. Din păcate, datele legate de finanțe și cardurile de plată sunt o atracție pentru infractorii cibernetici. Autentifică-te in serviciile bancare online doar de pe dispozitive de încredere – evită calculatoarele publice și rețelele publice.

De asemenea, asigură-te întotdeauna că adresa site-ului începe cu „https://” și conține numele exact și corect al băncii tale. Băncile nu ar trebui niciodată să îți ceară prin e-mail datele de autentificare sau alte informații senzitive. Dacă primești un astfel de mesaj, probabil că este un caz de phishing. Nu face click pe linkuri și contactează direct banca. Pentru o mai mare siguranță, activează autentificarea 2FA menționată anterior.

 1. Păstrează software-ul actualizat

Asigură-te că sistemul tău de operare, aplicațiile și browserele sunt întotdeauna actualizate la cele mai recente versiuni. În acest fel, vei avea certitudinea că toate vulnerabilitățile de securitate cunoscute sunt rezolvate, prevenind hackeri să le exploateze. Cea mai bună soluție este să activezi actualizările automate pentru toate dispozitivele și serviciile folosite.

 1. Acordă atenție navigării sigure pe internet

Atunci când navighezi pe internet, asigură-te că site-urile web folosesc HTTPS, un protocol mult mai sigur decât HTTP. Evită să descarci software necunoscut și fii atent la atacurile de phishing, care încearcă să obțină informațiile tale personale. Este esențial să nu introduci datele tale personale pe site-uri sau platforme neconfirmate.

 1. Folosește servicii VPN

Wi-Fi-ul public disponibil în cafenele sau aeroporturi este practic, dar și foarte riscant. Atacatorii pot monitoriza activitatea ta online și pot fura datele tale sensibile, inclusiv parolele sau informațiile cardurilor de plată.

O soluție posibilă este rețeaua privată virtuală (VPN), care criptează toate datele transmise. O VPN cu adevărat de încredere poate ascunde adresa ta IP și locația. Este o opțiune bună chiar și pentru uz casnic, mai ales dacă vizitezi site-uri web riscante.

 1. Fă backup datelor tale

Securitatea pe internet nu este doar despre apărare, ci și despre prevenție. Unul dintre pașii importanți este cu siguranță backup-ul regulat al datelor. Acest lucru te va proteja împotriva pierderii datelor valoroase, atât în caz de atac, cât și în caz de defecțiune a dispozitivelor folosite. Poți folosi unele dintre serviciile disponibile, cum ar fi:

 • Google Drive,
 • Dropbox,
 • iCloud.

O caracteristică interesantă este setarea sincronizării automate a fișierelor importante. Documentele și informațiile cu adevărat sensibile mai bine să nu fie stocate online, ci pe un disc extern, pe care să-l depozitezi în siguranță.

 1. Gândește-te de două ori înainte de a posta online

Postarea pozelor de vacanță sau a sărbătorilor de familie este tentantă, dar chiar și un astfel de lucru minor te poate expune riscului. Postările informează hoții că nu ești acasă și, de asemenea, le oferi informații neintenționat despre ce ai „pregătit” pentru ei acasă.

Un mare problemă contemporană este furtul de identitate, pe care le facilizi hoții, prin postarea informațiilor despre data nașterii sau adresa exactă a domiciliului tău. Fii atent și la încărcarea copiilor actelor de identitate în cloud.

 1. Instalează un antivirus de încredere

În ciuda tuturor măsurilor de precauție, se poate întâmpla să-ți infectezi dispozitivele cu un fișier sau program malware. Pentru astfel de cazuri, este bine să ai instalat un antivirus de calitate. Chiar dacă nu toți experții IT recomandă acest lucru, antivirusurile sunt ultima linie de apărare care poate preveni cele mai grave probleme.

Dacă respecți toate regulile de securitate online, este posibil să nu folosești antivirusul. Totuși, dacă vrei să ai certitudinea de 100% că niciun malware sau alt virus nu te va afecta, merită să investești într-un program antivirus. Versiunea de bază te va costa câteva sute de coroane pe an.

În era digitală de astăzi, securitatea pe internet este crucială. Datele noastre personale sunt valoroase și trebuie protejate. Cele nouă reguli prezentate îți vor ajuta să eviți dezvăluirea nedorită a informațiilor sensibile, astfel încât să nu mai fii o țintă ușoară pentru infractorii cibernetici. Din păcate, metodele lor devin tot mai sofisticate, de aceea este necesar să te educi activ în acest domeniu.

Când aveți o conexiune rapidă, dar viteza fluctuează semnificativ, probabil ceva nu este în regulă. Unde să începeți să căutați, aceasta este întrebarea. În principiu, prima dată ar trebui să verificați dacă conexiunea oferă cu adevărat viteza pe care o aveți stipulată în contractul cu furnizorul. Problemele pot fi cauzate și de un număr mare de aplicații deschise, ceea ce trebuie verificat și, eventual, să lăsați deschise doar acelea pe care le utilizați în acel moment. Apoi verificați agregarea și verificați routerul.

Folosirea switch-urilor (comutatoare de rețea) este în prezent prerogativa în principal a rețelelor de afaceri, dar își au locul și în rețelele de acasă. Pe piață găsiți switch-uri în diferite categorii de prețuri, care diferă prin parametri și funcții suplimentare. La ce ar trebui să fii atent și pe ce baze să alegi un nou switch? Vom aborda aceste probleme în rândurile următoare.

Google, cu cele mai recente actualizări ale algoritmilor și integrarea AI, zguduie din nou internetul. În timp ce promite rezultate mai bune la căutări, mulți creatori de conținut sunt îngrijorați de viitorul site-urilor mici. Este integrarea AI o binecuvântare sau un dezastru? Și cum va afecta modul în care consumăm informații online?

Internetul lent și acoperirea insuficientă a semnalului Wi-Fi sunt probleme care afectează majoritatea gospodăriilor. Cele 10 sfaturi ale noastre vă vor ajuta să rezolvați aceste probleme cu ușurință.

Vă deranjează internetul lent? Vă ghidăm prin cele mai frecvente opt cauze și sfaturi despre modul în care le puteți rezolva, astfel încât să accelerați conexiunea la internet într-un mod simplu.

Dacă doriți să conectați computerul la internet sau la rețeaua de acasă folosind un cablu, aveți două opțiuni. Fie cumpărați un cablu deja fabricat cu conectori de lungimea dorită din magazin, fie îl fabricați singur. Fabricația de cabluri de rețea acasă este esențială mai ales atunci când trebuie să trageți cablul printr-o deschidere îngustă, în care conectorul nu încape. De obicei, trebuie montat ulterior, după ce cablul a fost tras prin deschiderea mică. Citiți cum să fabricați un astfel de cablu și cum să reparați unul existent.