Luăm internetul ca pe un lucru de la sine înțeles, dar ce se ascunde în spatele funcționării sale? Descoperiți misterul adresei IP, amprenta dvs. unică în lumea digitală. Aflați cum permite adresa IP comunicarea între dispozitive și ce înseamnă abrevierile IPv4 și IPv6.
În zilele de astăzi ale internetului, este ușor să considerăm lumea online ca pe ceva firesc. Facem clic pe un link și în câteva clipe vedem o pagină web, un videoclip sau un mesaj de la un prieten. Dar puțini dintre noi ne gândim la ce se întâmplă în culise. Răspunsul se ascunde, printre altele, și în pentru unii misterioasa adresă IP. Ce este și cum funcționează?
Adresa IP (abreviere de la Internet Protocol Address) este în esență un număr de identificare unic, care este atribuit fiecărui dispozitiv conectat la rețeaua de internet. O puteți imagina ca pe o adresă unică a casei dvs., datorită căreia poștașul vă livrează scrisoarea.
În acest caz, însă, adresa IP permite calculatoarelor și serverelor din întreaga lume să comunice între ele și să își trimită date.
Există două tipuri principale de adrese IP, și anume IPv4 și IPv6. Versiunea mai veche și mai răspândită IPv4 este formată din patru blocuri numerice separate prin puncte, unde fiecare număr poate avea valori de la 0 la 255. O adresă tipică IPv4 arată astfel: 192.168.1.100.
Noul standard IPv6 a fost introdus datorită lipsei de adrese IPv4 disponibile. Adresele IPv6 sunt mai lungi și mai complexe, fiind formate din opt grupuri de numere hexadecimale separate prin două puncte (de exemplu, 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334).
Când introduceți o adresă web în browser (de exemplu, www.google.com), calculatorul dvs. contactează mai întâi serverul DNS (Domain Name System), care funcționează ca un fel de carte de telefon a internetului.
Serverul DNS traduce numele de domeniu (google.com) în adresa IP corespunzătoare a serverului pe care este găzduită pagina web.
În continuare, calculatorul dvs. trimite o cerere la această adresă IP și serverul răspunde trimițând datele cerute, adică pagina web Google, la adresa IP a calculatorului dvs. Întregul proces are loc în milisecunde, astfel încât puteți să vă bucurați de navigare pe internet fără întreruperi.
În lumea IT, se face diferență între adresele IP publice și private. O adresă IP publică este alocată de furnizorul dvs. de servicii de internet și este vizibilă pentru tot internetul.
Pe de altă parte, o adresă IP privată este utilizată în cadrul rețelei dvs. de acasă și servește la identificarea diferitelor dispozitive (calculator, telefon, imprimantă). Routerul care conectează rețeaua dvs. de acasă la internet acționează apoi ca intermediar și traduce comunicația între adresa IP publică și cea privată.
Deși adresa IP este esențială pentru funcționarea internetului, există situații în care puteți dori să vă protejați identitatea online și să vă ascundeți adresa IP. Din fericire, există mai multe modalități de a face acest lucru.
Una dintre opțiuni este utilizarea unui VPN (rețea privată virtuală). VPN-ul creează o conexiune criptată între dispozitivul dvs. și serverul VPN. Tot traficul dvs. de internet trece apoi prin acest server și adresa dvs. IP reală este înlocuită cu adresa IP a serverului VPN.
Datorită acestui lucru, este mai dificil pentru site-urile web și serviciile pe care le vizitați să afle locația și identitatea dvs. reale. O altă opțiune este utilizarea unui server proxy. Similar cu VPN-ul, un server proxy funcționează ca un intermediar între dispozitivul dvs. și internet.
Cu toate acestea, serverul proxy nu vă criptează traficul, așa că este mai puțin securizat decât VPN-ul. Totuși, și serverul proxy poate ascunde adresa dvs. IP reală și poate afișa adresa IP a serverului proxy către site-ul web.
Adresa IP este un element de bază al funcționării internetului. Datorită ei, miliarde de dispozitive din întreaga lume se pot conecta și comunica între ele. Deși este un concept destul de tehnic, înțelegerea principiilor de bază ale funcționării adresei IP vă poate ajuta să înțelegeți mai bine cum funcționează internetul și cum vă puteți proteja confidențialitatea.
Guvernul american a inițiat o investigație asupra companiei chineze TP-Link, care controlează 65% din piața routerelor. Motivul îl constituie temerile legate de securitatea națională după dezvăluirea utilizării dispozitivelor lor în atacuri ransomware.
OpenAI a încheiat evenimentul său de Crăciun „12 zile de OpenAI” prin anunțarea modelului revoluționar o3 și a versiunii sale mai mici o3-mini. Noul model promite îmbunătățiri semnificative în domeniul raționamentului și rezolvării sarcinilor complexe. Deocamdată, va fi disponibil doar cercetătorilor de securitate.
SpaceX, în colaborare cu operatorul neozeelandez One NZ, a lansat prima rețea națională de sateliți pentru trimiterea de mesaje SMS. Acest serviciu inovator permite comunicarea chiar și în zonele fără semnal mobil clasic. Deocamdată, suportă doar patru modele de telefoane, iar timpul de livrare a mesajelor poate dura până la 10 minute.
Tynker este o platformă modernă care îi învață pe copii să programeze într-un mod distractiv. Cu ajutorul blocurilor vizuale, își pot crea propriile jocuri, animații sau pot controla roboți. Platforma sprijină creativitatea, gândirea logică și le oferă copiilor posibilitatea de a descoperi tehnologiile într-un mod ludic. Descoperiți cum funcționează și în ce este mai bună sau, dimpotrivă, mai slabă decât alte platforme.
Blackout digital. ChatGPT, Sora, Instagram și Facebook nu funcționau. Milioane de utilizatori au rămas fără acces la servicii populare. Întreruperile au dezvăluit fragilitatea lumii online și dependența de tehnologii. OpenAI s-a confruntat cu probleme de server, în timp ce Meta a gestionat o întrerupere globală. Ce se întâmplă în culisele gigantilor tehnologici?
Doriți ca copilul dumneavoastră să învețe elementele de bază ale programării într-o manieră distractivă și accesibilă? Scratch este punctul de plecare ideal. Acest limbaj de programare vizual permite copiilor să creeze jocuri, animații și povești fără a trebui să scrie cod complicat. Ei vor învăța principiile de bază ale gândirii logice și creativității, deschizându-le ușile către programarea adevărată.