Viteza.ro știri Cum să conectați două routere prin cablu?

Cum să conectați două routere prin cablu?

Vă întrebați care este sensul conectării a două routere între ele? Conectarea lor poate fi foarte benefică și are mai multe utilizări. Vrei să creezi o rețea care acoperă fiabil întreaga casă? Atunci routerele conectate sunt soluția optimă. Aveți nevoie să extindeți acoperirea Wi-Fi astfel încât să aveți un semnal wireless fără probleme și în atelier, garaj sau în alte spații? Conectarea routerelor vă permite acest lucru.

Routerele conectate oferă și alte avantaje

Întărirea rețelei Wi-Fi nu epuizează avantajele conectării routerelor (pentru această funcție veți avea nevoie de o opțiune de setare wireless denumită "bridge"). Dacă copiii dumneavoastră utilizează accesul la internet, puteți crea subrețele care vor proteja copiii în timpul lucrului și distracției pe internet într-un mod adecvat și non-intrusiv. Procesul de conectare al celor două routere nu este deloc complicat dacă urmați procedurile descrise mai departe. În esență, puteți folosi două variante de bază pentru conectare - prin cablu de rețea sau prin utilizarea unei conexiuni wireless (bridging).

Unul va juca rolul principal

În acest articol, veți vedea cum puteți conecta cu ușurință două routere prin cablu de rețea. Cablu are marele avantaj că transferul este incredibil de rapid și în același timp fără perturbări. Înainte de a începe conectarea celor două routere, trebuie să alegeți unul dintre ele care va funcționa în continuare ca ROUTER PRINCIPAL. Alegeți un model mai nou sau mai performant pentru principal, dacă aveți două modele identice, evident că nu contează care îl alegeți. Al doilea router va servi ca SECUNDAR, având sarcina de a extinde rețeaua inițială a primului router. Dacă alegeți să creați o rețea tip LAN - WAN, routerul secundar va fi responsabil de gestionarea așa-numitei rețele secundare.

Setările necesită routerele la îndemână

Puteți muta routerele la locul ales după ce terminați setările și verificați funcționarea corectă a conexiunii, altfel veți alerga de la unul la altul inutil. Așa că, pentru început, plasați ambele routere lângă computerul dumneavoastră, cea mai potrivită soluție. Înainte de a începe cu adevărat conectarea, mai aveți de făcut o alegere importantă, între LAN-LAN sau LAN-WAN. Ce alegere trebuie de fapt făcută?

  • LAN-LAN (Local Area Network sau REȚEA LOCALĂ) permite extinderea rețelei de computere și, în același timp, conectarea unui număr mai mare de dispozitive diferite. Aceste dispozitive vor putea partaja resurse și fișiere între ele ușor ulterior.
  • LAN-WAN (Wide Area Network sau REȚEA EXTINSĂ) funcționează astfel: în interiorul rețelei principale (denumită WAN) creați o altă rețea secundară (LAN). Poate părea complicat, dar principial este vorba de faptul că această conexiune vă permite să restricționați în mod flexibil toate dispozitivele conectate la rețeaua mai mică, ceea ce este uneori de dorit și necesar pentru un administrator de rețea. Totuși, această metodă de conectare aduce și o anumită complicație. Împiedică partajarea resurselor și fișierelor în rețeaua principală. Totuși, această setare a rețelei oferă posibilitatea ajustării DNS (sistemului de nume de domeniu) pentru rețeaua secundară. Dacă sunteți un părinte preocupat să monitorizeze activitatea și navigarea copiilor pe internet și să aibă controlul asupra domeniilor accesate (sau să restricționeze accesul preventiv), această configurare este alegerea ideală. În plus, prin utilizarea rețelei LAN-WAN, faceți mult mai dificil pentru hackerii ocazionali să pătrundă în fișierele dumneavoastră sau să preia controlul dispozitivelor conectate.

Conectarea routerului principal

Mai întâi, conectați routerul principal selectat la modem, apoi la computer (prin intermediul unui cablu de rețea). Realizați setările care nu vor diferi de setările pentru utilizarea routerului în mod singular. Pur și simplu introduceți adresa (cel mai adesea 192.168.1.1, 192.168.2.1 sau 192.168.0.1), apoi notați adresa IP și masca de subrețea a routerului.

Pentru a crea o rețea LAN-WAN, setați serviciul DHCP la routerul principal pentru alocarea adreselor în intervalul 192.168.1.2 până la 192.168.1.50. În cazul rețelei LAN-LAN, setările DHCP pot rămâne nemodificate. După aceea, deconectați computerul de routerul principal și conectați-l la routerul secundar. După ce deschideți pagina de configurare, pentru crearea unei rețele LAN-LAN, schimbați adresa IP astfel încât să fie identică cu adresa IP a routerului principal, cu excepția ultimei cifre, pe care o măriți cu 1. Pentru rețeaua LAN-WAN, măriți cu 1 a doua cifră de la sfârșit. Dacă routerul secundar este echipat cu funcția UPnP, dezactivați-o; de asemenea, asigurați-vă că masca de subrețea este aceeași. Dacă creați o rețea LAN-WAN, trebuie să schimbați adresa IP a routerului secundar la 192.168.1.51.

Setarea serverului DHCP pentru routerul secundar

În cazul rețelei LAN-LAN, este suficient să dezactivați pur și simplu funcția DHCP. Pentru rețeaua LAN-WAN, este nevoie să setați routerul secundar astfel încât adresele alocate să fie între 192.168.2.2 și 192.168.2.50. Dacă există interferențe între routere, setați canalele principale între 1-6 și routerul secundar la 11. Acum puteți plasa routerele la locațiile alese.

Trebuie întotdeauna să aveți în vedere că va fi necesar să trageți un cablu de rețea între ele; când îl treceți prin găuri sau pereți înguste, protejați conectorul de murdărie sau daune mecanice. Plasați routerul principal lângă modem, apoi conectați un capăt al cablului Ethernet la orice port LAN pe routerul principal. Apoi conectați celălalt capăt al cablului la portul LAN al routerului secundar (pentru crearea rețelei LAN-LAN) sau în portul WAN (pentru rețeaua LAN-WAN).

Și gata, rețeaua este creată!

Când aveți o conexiune rapidă, dar viteza fluctuează semnificativ, probabil ceva nu este în regulă. Unde să începeți să căutați, aceasta este întrebarea. În principiu, prima dată ar trebui să verificați dacă conexiunea oferă cu adevărat viteza pe care o aveți stipulată în contractul cu furnizorul. Problemele pot fi cauzate și de un număr mare de aplicații deschise, ceea ce trebuie verificat și, eventual, să lăsați deschise doar acelea pe care le utilizați în acel moment. Apoi verificați agregarea și verificați routerul.

Folosirea switch-urilor (comutatoare de rețea) este în prezent prerogativa în principal a rețelelor de afaceri, dar își au locul și în rețelele de acasă. Pe piață găsiți switch-uri în diferite categorii de prețuri, care diferă prin parametri și funcții suplimentare. La ce ar trebui să fii atent și pe ce baze să alegi un nou switch? Vom aborda aceste probleme în rândurile următoare.

Google, cu cele mai recente actualizări ale algoritmilor și integrarea AI, zguduie din nou internetul. În timp ce promite rezultate mai bune la căutări, mulți creatori de conținut sunt îngrijorați de viitorul site-urilor mici. Este integrarea AI o binecuvântare sau un dezastru? Și cum va afecta modul în care consumăm informații online?

Protejează-ți datele pe internet cu cele 9 reguli de securitate ale noastre. Învață să creezi o parolă puternică, să activezi autentificarea 2FA și să utilizezi în siguranță serviciile bancare online. Află de ce sunt importante actualizările software și de ce ar trebui să acorzi atenție site-urilor pe care le vizitezi. Cu ghidul nostru, nu vei mai fi o țintă ușoară pentru hackeri.

Internetul lent și acoperirea insuficientă a semnalului Wi-Fi sunt probleme care afectează majoritatea gospodăriilor. Cele 10 sfaturi ale noastre vă vor ajuta să rezolvați aceste probleme cu ușurință.

Vă deranjează internetul lent? Vă ghidăm prin cele mai frecvente opt cauze și sfaturi despre modul în care le puteți rezolva, astfel încât să accelerați conexiunea la internet într-un mod simplu.

Alte versiuni lingvistice