Viteza.ro știri Ce este WiFi Mesh?

Ce este WiFi Mesh?

Cu siguranță ai pățit-o. Vrei să te conectezi la rețeaua WiFi de pe mobil, tabletă sau laptop, dar semnalul este slab. Așa că te plimbi prin cameră pentru a mai apărea o linie dorită pe pictogramă. Această soluție este însă destul de enervantă și uneori nici măcar nu este posibilă. Ce legătură are cu aceasta sistemul Mesh?

Ce este WiFi Mesh?

Cum să extinzi semnalul WiFi?

Mai întâi de la început. Există mai multe moduri de a extinde semnalul. Prima și cea mai veche opțiune este utilizarea așa-numitului repetor. Numele acestui dispozitiv ar putea fi tradus ca „repetitor” și acest termen descrie bine principiul său de funcționare. Semnalul de la routerul principal este transmis prin repetor în aceeași bandă.

O altă opțiune este un dispozitiv ceva mai modern – extender. Acesta ar putea fi numit „extender”. Funcția este destul de asemănătoare cu cea a repeaterului. Avantajul este însă utilizarea mai multor benzi. O variantă a extenderului este network extender, care este practic un router secundar utilizând o conexiune cablată. Și în cele din urmă, cel mai nou membru al familiei de amplificatoare de semnal WiFi este sistemul WiFi Mesh.

Cum funcționează sistemul Mesh?

Sistemele Mesh sunt o inovație relativ nouă și reprezintă cea mai avansată modalitate de a asigura acoperirea cu o singură rețea WiFi pe o zonă foarte extinsă. Principiul, pe scurt, constă dintr-un set de mai multe „routere”. Un router principal este însoțit de mai multe unități secundare, care ar putea fi descrise ca sateliți.

Toate unitățile sunt interconectate, au antene omnidirecționale și comunică între ele prin benzile de 2,4 GHz și 5 GHz. Ele pot utiliza de asemenea ethernet – adică rețea cablată. Acest sistem permite asigurarea unei acoperiri eficiente chiar și pe o suprafață foarte mare cu un semnal puternic al unei singure rețele WiFi.

Avantajele sistemului Mesh

Sistemul Mesh oferă multiple posibilități de utilizare a rețelei wireless în mediul casnic și de afaceri. Asigură un semnal de înaltă calitate și puternic. În multe cazuri permite renunțarea la conexiunea cablată. Unul dintre avantajele sale este faptul că unitățile comunică între ele – nu doar unidirecțional de la unitatea principală la cea secundară. Astfel, întreruperea unui punct nu va pune în pericol sistemul.

Configurarea și întreținerea unei astfel de rețele sunt operații foarte simple pe care le poate realiza chiar și un neprofesionist. Configurarea este simplă, iar dispozitivul alege automat cea mai bună modalitate de propagare a semnalului pentru a asigura o acoperire uniformă și stabilă.

Când merită să achiziționezi un sistem Mesh?

Poate singurul dezavantaj al rețelei WiFi Mesh este prețul mai ridicat de achiziție. Aceste dispozitive au început să apară abia în anul 2016. Sperăm că în viitor vom putea observa o reducere a costurilor. Dar și în prezent, investiția adeseori merită. Sistemul WiFi Mesh va fi apreciat în special dacă:

  • Ai un apartament sau o casă mare (sau spații de birouri)
  • Ai probleme cu propagarea semnalului din cauza interferențelor sau obstacolelor
  • Trebuie să asiguri un semnal foarte puternic și stabil pe întreaga suprafață
  • Nu vrei să te bazezi pe o rețea cablată
  • Vrei o soluție simplă fără a fi nevoie de o configurare complicată

Cu siguranță ați fost de acord cu utilizarea fișierelor cookie pe multe site-uri web. Dar știți la ce sunt folosite și cum funcționează? Am scris informațiile de bază despre cookie-uri într-un singur articol.

Internetul lucrurilor este unul dintre fenomenele actuale în domeniul IT și internetului. Citiți cum să utilizați internetul lucrurilor (IoT) și la dvs. acasă și la ce să fiți atenți în utilizarea acestuia.

Când aveți o conexiune rapidă, dar viteza fluctuează semnificativ, probabil ceva nu este în regulă. Unde să începeți să căutați, aceasta este întrebarea. În principiu, prima dată ar trebui să verificați dacă conexiunea oferă cu adevărat viteza pe care o aveți stipulată în contractul cu furnizorul. Problemele pot fi cauzate și de un număr mare de aplicații deschise, ceea ce trebuie verificat și, eventual, să lăsați deschise doar acelea pe care le utilizați în acel moment. Apoi verificați agregarea și verificați routerul.

Folosirea switch-urilor (comutatoare de rețea) este în prezent prerogativa în principal a rețelelor de afaceri, dar își au locul și în rețelele de acasă. Pe piață găsiți switch-uri în diferite categorii de prețuri, care diferă prin parametri și funcții suplimentare. La ce ar trebui să fii atent și pe ce baze să alegi un nou switch? Vom aborda aceste probleme în rândurile următoare.

Google, cu cele mai recente actualizări ale algoritmilor și integrarea AI, zguduie din nou internetul. În timp ce promite rezultate mai bune la căutări, mulți creatori de conținut sunt îngrijorați de viitorul site-urilor mici. Este integrarea AI o binecuvântare sau un dezastru? Și cum va afecta modul în care consumăm informații online?

Protejează-ți datele pe internet cu cele 9 reguli de securitate ale noastre. Învață să creezi o parolă puternică, să activezi autentificarea 2FA și să utilizezi în siguranță serviciile bancare online. Află de ce sunt importante actualizările software și de ce ar trebui să acorzi atenție site-urilor pe care le vizitezi. Cu ghidul nostru, nu vei mai fi o țintă ușoară pentru hackeri.