Viteza.ro știri Ce este WiFi Mesh?

Ce este WiFi Mesh?

Cu siguranță ai pățit-o. Vrei să te conectezi la rețeaua WiFi de pe mobil, tabletă sau laptop, dar semnalul este slab. Așa că te plimbi prin cameră pentru a mai apărea o linie dorită pe pictogramă. Această soluție este însă destul de enervantă și uneori nici măcar nu este posibilă. Ce legătură are cu aceasta sistemul Mesh?

Ce este WiFi Mesh?

Cum să extinzi semnalul WiFi?

Mai întâi de la început. Există mai multe moduri de a extinde semnalul. Prima și cea mai veche opțiune este utilizarea așa-numitului repetor. Numele acestui dispozitiv ar putea fi tradus ca „repetitor” și acest termen descrie bine principiul său de funcționare. Semnalul de la routerul principal este transmis prin repetor în aceeași bandă.

O altă opțiune este un dispozitiv ceva mai modern – extender. Acesta ar putea fi numit „extender”. Funcția este destul de asemănătoare cu cea a repeaterului. Avantajul este însă utilizarea mai multor benzi. O variantă a extenderului este network extender, care este practic un router secundar utilizând o conexiune cablată. Și în cele din urmă, cel mai nou membru al familiei de amplificatoare de semnal WiFi este sistemul WiFi Mesh.

Cum funcționează sistemul Mesh?

Sistemele Mesh sunt o inovație relativ nouă și reprezintă cea mai avansată modalitate de a asigura acoperirea cu o singură rețea WiFi pe o zonă foarte extinsă. Principiul, pe scurt, constă dintr-un set de mai multe „routere”. Un router principal este însoțit de mai multe unități secundare, care ar putea fi descrise ca sateliți.

Toate unitățile sunt interconectate, au antene omnidirecționale și comunică între ele prin benzile de 2,4 GHz și 5 GHz. Ele pot utiliza de asemenea ethernet – adică rețea cablată. Acest sistem permite asigurarea unei acoperiri eficiente chiar și pe o suprafață foarte mare cu un semnal puternic al unei singure rețele WiFi.

Avantajele sistemului Mesh

Sistemul Mesh oferă multiple posibilități de utilizare a rețelei wireless în mediul casnic și de afaceri. Asigură un semnal de înaltă calitate și puternic. În multe cazuri permite renunțarea la conexiunea cablată. Unul dintre avantajele sale este faptul că unitățile comunică între ele – nu doar unidirecțional de la unitatea principală la cea secundară. Astfel, întreruperea unui punct nu va pune în pericol sistemul.

Configurarea și întreținerea unei astfel de rețele sunt operații foarte simple pe care le poate realiza chiar și un neprofesionist. Configurarea este simplă, iar dispozitivul alege automat cea mai bună modalitate de propagare a semnalului pentru a asigura o acoperire uniformă și stabilă.

Când merită să achiziționezi un sistem Mesh?

Poate singurul dezavantaj al rețelei WiFi Mesh este prețul mai ridicat de achiziție. Aceste dispozitive au început să apară abia în anul 2016. Sperăm că în viitor vom putea observa o reducere a costurilor. Dar și în prezent, investiția adeseori merită. Sistemul WiFi Mesh va fi apreciat în special dacă:

  • Ai un apartament sau o casă mare (sau spații de birouri)
  • Ai probleme cu propagarea semnalului din cauza interferențelor sau obstacolelor
  • Trebuie să asiguri un semnal foarte puternic și stabil pe întreaga suprafață
  • Nu vrei să te bazezi pe o rețea cablată
  • Vrei o soluție simplă fără a fi nevoie de o configurare complicată

Antenele Wi-Fi diverse deservesc acoperirea perfectă (sau cel puțin suficient de bună) a unei anumite zone cu semnal Wi-Fi. Le găsiți în magazinele fizice și în ofertele magazinelor online în număr mare, pe care o veți alege în cele din urmă? Trebuie să pornim de la ce avem nevoie de la antenă, care sunt posibilitățile noastre de investiție și din multe alte detalii care, la prima vedere, pot părea nesemnificative, dar de fapt sunt foarte importante.

Chiar şi achiziţia unui router de calitate se poate dovedi a fi destul de complicată, iar problemele legate de utilizarea acestuia pot fi de două ori mai enervante. Consultaţi câteva informaţii practice, sfaturi şi recomandări care, în primul rând, vă vor prezenta routerul în sine şi, în al doilea rând, vă vor arăta cum să rezolvaţi problema supraîncălzirii acestuia.

Aveți nevoie de o rețea de încredere care să acopere întreaga suprafață a casei, inclusiv atelierul, garajul sau veranda și curtea? Cu ajutorul a două routere conectate, acest lucru este ușor realizabil, iar soluția fără fir este mult mai simplă și permite mutarea routerelor fără a reinstala cabluri de conectare. Instalarea unei rețele wireless cu două routere conectate prin bridging nu este deloc complicată. Cu acest ghid detaliat, veți reuși cu siguranță!

Vă întrebați care este sensul conectării a două routere între ele? Conectarea lor poate fi foarte benefică și are mai multe utilizări. Vrei să creezi o rețea care acoperă fiabil întreaga casă? Atunci routerele conectate sunt soluția optimă. Aveți nevoie să extindeți acoperirea Wi-Fi astfel încât să aveți un semnal wireless fără probleme și în atelier, garaj sau în alte spații? Conectarea routerelor vă permite acest lucru.

ChatGPT-4o este aici, aducând noi funcționalități. Vrei să știi cum îți pot ușura viața? Am pregătit pentru tine 4 dintre cele mai interesante lucruri pe care le poți face cu acesta, de la transcrierea notițelor din imagini până la rezumarea documentelor lungi.

Aveți probleme cu conectarea la internet? În ghidul nostru, vă prezentăm sfaturi și trucuri practice pentru a descoperi simplu de ce nu funcționează internetul.